Състезание с шейни и конкурс за най-красив кон на Тодоровден в Асеновград

Победителят от кушията в Асеновград

И тази година на Тодоровден в община Асеновград ще се проведат традиционните кушии и състезания с коне. Организатор на надбягванията ще бъде сдружението по коневъдство и конен спорт „Цар Иван Асен II”.

Ездачите ще се събират пред площада на детска градина „Бако Динчо” в 10.00 ч. и ще преминат през главната улица до площада, където местни музиканти ще поздравят асеновградчани за празника. В 10.30 конното шествие ще премине през центъра и ще се отправи към параклиса „Св. Тодор”. Там от 9.00 ч. ще се отслужи празнична литургия и по традиция ще се раздаде курбан за здраве.

Началото на кушиите е в 12.30 ч. в свободното пространство срещу бензиностанцията в края на града посока Кърджали. Освен надбягванията с коне, организаторите са предвидили още състезания по теглене на шейна, прескачане на препятствия, както и конкурс за най-красив кон. Задължителните изисквания към всички желаещи да участват в различните дисциплини е да представят лична карта и да имат оборудване за езда/юзда, седло/.

Община Асеновград е осигурила и награден фонд: при кушиите – първо място 100 лв., второ място 60 лв., трето място 40 лв.. Ще бъдат дадени и 4 поощрителни награди по 20 лв. Предвидени са също награди по 30 лв. за победителите в състезанията по теглене на шейна, по прескачане на препятствия и в конкурса за най-красив кон.

Конни състезания по случай Тодоровден ще има и в с. Конуш с начален час 10 ч. Там надпреварата ще бъде за най-красив и за най-силен кон. Всички победители ще получат купи и грамоти от община Асеновград.

Подобни статии

Top