Със сълзи и ентусиазъм България стана член на НАТО преди 20 години

Българският външен министър Соломон Паси се просълзи при вдигането на знамето ни пред централата на алианса в Брюксел, ето как в Пловдив ще отбележат годишнината

На 29 март 2004 година България официално става член на НАТО. Преди 20 години във Вашингтон министър-председателят Симеон Сакскобургготски връчва ратификационния документ за присъединяване на България към НАТО на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл, който го приема от името на САЩ – страната депозитар на договора. Договорът е ратифициран от Народното събрание на 18 март 2004 година и същия ден е публикуван в „Държавен вестник“.

Българският външен министър Соломон Паси пък се просълзи, когато знамето на страната ни се издига на пилона пред централата на НАТО в Брюксел по време на тържествената церемония по повод разширяването на НАТО, а представителен оркестър на алианса изпълни българския химн.

Заедно с колегите си от Латвия, Литва, Естония, Румъния, Словакия и Словения Паси участва в церемонията по официалното отбелязване на приемането на седемте бивши комунистически държави в Северноатлантическия съюз. Знамената на новите членки бяха издигнати пред централата на НАТО четири дни след като те се присъединиха към организацията.

Във Военния клуб в Пловдив ще се проведе кръгла маса, посветена на 20-ата годишнина от присъединяването на България към НАТО. Организатор на събитието е Съюзът на офицерите от резерва „Атлантик“. 

Освен дискусия за основните приоритети на външната ни политика в края на ХХ век , довела до членството ни в НАТО, ще бъдат представени документални филми за ползата от съвместните атлантически проекти и съоръжения, съвременните отбранителни системи и участието на български контингенти в мисии зад граница.