Със 7 лева падна цената на кубик дърва в Топливо в Пловдив (СНИМКИ)

Леко намаление на цените на дървата отбелязват през последната седмица складовете в Пловдивско. От 80 лева в Топливо цената на палет дърва падна до 72 лева. Заради размириците в Украйна обаче скочи цената на донбаските въглища, които са едни от най-търсените и качествените.

Проверка на DCNEWS в един от най-старите складове за строителни материали и твърдо гориво в Пловдив – този на „Топливо“ показа, че тази година хората са започнали да се запасяват с дърва и въглища още от юни. По традиция преди сезона цената на дървата се качва и допреди но през последните седмици кубикът поевтиня.

Цената е със 7 лева по-евтино на кубик. 72 лева е цената на кубик – дърва, които са нарязани, палетизирани, смесено е – дъб и бук. Въглищата имат повишение – около 5-6%, обясни управителката на склада Надежда Велчева.

Подобна е и цената в складовете на Околовръстното, но допреди няколко месеца дървата там се продаваха по 55-65 лева. Сега обаче кубикът се е изравнил. В посетения от нас склад липсват брикети, които са най-търсени от пенсионерите, тъй като са по-евтини. В момента брикетната фабрика не работи и нямаме доставки, обясни Велчева. За сметка на това много се харчат въглищата.

Продаваме средно между 10 и 20 тона въглища на ден. За дървата засега търсенето е малко по-слабо. Кубик, два – три. По-скоро в момента това, на което разчитаме, са въглищата, допълни Велчева.

Цената на въглищата е 349 лева на тон. Вдигнала се е с около 10-15 лева заради последните размирици в Украйна. Освен на тон има и разфасовки по 25 килограма, които струват 9,70 лв.

Търсене има също за пелети – от дъбов материал, както и за екобрикети.

Подобни статии

Top