С детски празник популяризират приемната грижа в Пловдив

Иванка Шалапатова

46 новородени са били спасени от изоставяне само за първите шест месеца на годината в Пловдив. Това обяви специално за DCTV изпълнителният директор на фондация „За нашите деца” Иванка Шалапатова. За същия период фондацията е подкрепила 359 деца от цялата страна, настанени в биологични и осиновителни семейства. Неправителствената организация е осигурила приемна грижа за 56 деца, от които девет са с увреждания.

Част от кампанията „Приемните родители даряват любов, дарете и Вие” е събитието “Нарисувай детството”. То се организира тази вечер на гребната база в Пловдив, а идеята е да се популяризира приемната грижа и бъдат открити нови приемни родители за деца от 0 до 3 години.

Кампанията за набиране на нови приемни родители се провежда в рамките на месец юли. На заключителното събитие са поканени всички, които не са безразлични към съдбата на децата, оставени без родителска грижа в Б-я. Защото всеки месец в страната две новородени имат нужда от приемно семейство.

„Нашата цел е всички да порисуваме, да помечтаем и да отправим пожелание скоро в Пловдив да няма нито едно изоставено дете”, разказа за инициативата

Иванка Шалапатова, изпълнителен директор на фондацията. „Да нарисуваме детството на дете, което живее в социален дом и да очертаем пътя, който ние като възрастни виждаме от такъв дом към семейство“, допълни тя.

В България все още над 4 хил. деца живеят в институции и имат нужда от семейна грижа. За съжаление приемните семейства в Пловдив са недостатъчни – едва 23, а все още в града 130 деца чакат своето семейство. Затова и обществото трябва да поеме своята отговорност.

„Целта е да не допускаме едно дете да бъде оставено на грижата на социален дом, а именно т.нар. превенция, която е изключително по-ефективна и много полезна за нашето общество”, обясни Шалапатова.

По думите й фондация „За Нашите деца“ е показала в годините, че превенцията и предотвратяването на изоставянето на дете в социален дом, заради бедност или увреждане, изисква три пъти по малко средства. През септември в Пловдив фондацията ще проведе събитие, на което неправителствената организация ще покаже своите успехи в тази насока.

Подобни статии

Top