С екслибрис открива новата година галерия „Аспект“

Първата за сезона изложба на галерия „Аспект“ отново е посветена на графиката, по-точно на един от нейните раздели, изящния и фин екслибрис. След като през февруари 2011г. галерията показа за пръв път изложба на екслибриси, която предизвика небивал интерес и отзвук, днес галерия „Аспект“ предоставя гостоприемно своето пространство за една не по-малко интригуваща експозиция.

Пътуващата изложба представя творбите на участниците в Международния екслибрис конкурс, организиран и проведен от галерия „Ларго“ във Варна през есента на 2014 г. „Аз съм щастлива, че в резултат на сътрудничеството между нашите две галерии, пловдивчани ще могат да видят тази стойностна изложба и да се насладят още веднъж на омагьосващото изкуство на екслибриса.“, сподели галеристката  Олга Петрова.

В Пловдив изложбата ще бъде открита днес и ще остане в галерия „Аспект“ до 4 март.

Международен Екслибрис Конкурс Варна се организира от галерия „Ларго“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Варна. Артистичен директор на първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна е известният български художник и майстор на екслибриса Юлиан Йорданов. Председател на журито е Проф. Хасип Пекташ от Турция, Декан на Департамента по визуални комуникации на Факултета по изящни изкуства на Işik Университет, Истанбул, Председател на Истанбулското Екслибрис Общество. Членове на журито са Венцеслав Антонов, Директор на Международното Биенале на Графиката Варна, Директор на Графична Галерия – Варна, Анна Тихонова от Беларус, която е Завеждащ Природонаучния и изложбения отдел на Музея за Модерно изкуство в Минск и куратор на неговата екслибрис колекция в периода 2011-2013 г., Димо Миланов, варненски художник и съосновател на конкурса и Нели Вълчева, Директор на галерия „Ларго“.

В първото издание на конкурса постъпиха за участие 523 творби от 218 участника от 36 държави. За конкурсната изложба уважаемото жури на Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна с председател проф. Хасип Пекташ, селектира 169 творби на 119 автора.

Голямата награда на Конкурса петчленното международно жури присъди единодушно на младия български художник Васил Ангелов. Той е роден през 1987 година в София. Завършва НХА с бакалавърска и магистърска степен по Графика. Почетното ВТОРО място е за Лембит Лохмус от Естония. Лохмус е автор на над 500 екслибриса, дизайнер на естонските евро монети, както и автор на пощенски марки на шест държави. ТРЕТО място уважаемото жури присъди на Кшищоф Марек Бак, график от Полша, лауреат на повече от 20 награди в международни екслибрис конкурси, с над 60 самостоятелни изложби. Наградата за МЛАД АВТОР в първото издание на Международен Екслибрис Конкурс Варна беше присъдена на Петър Чиновски от България. Роден през 1988 г. в София, той завършва ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ със специалност Графика и вече има три първи места от участието си в национални и международни конкурси. Наградата на ВСУ „Черноризец Храбър” беше присъдена на  Шукрю Ертюрк от Турция. Той е роден през 1948 година в Шебинкарахисар, Турция. През 1969 завърша Университета Гази в Анкара със специалност Изящни изкуства. Ертюрк изработва голям брой проекти за турските банкноти, основно с портретите на Ататюрк. Носителят на Наградата на варненското представителство на СБХ е Насил Куак от Корея. Младата авторка е член на Сдружението на съвременните корейци графици, както и на Сдружението на дървогравюрата, Корея. Поради високото ниво на постъпилите за участие и селектирани творби журито реши да присъди допълнително 10 почетни сертификати и 6 поощрителни грамоти.

Изложбата със селектираните творби от Първи Международен Екслибрис Конкурс Варна става пътуваща. От 15-ти септември до 15-ти октомври тя беше експонирана в Националното училище по изкуствата „Добри Христов” Варна. Изложбата беше показана в Севлиево в галерия „Видима” от 20 октомври до 10 ноември 2014 г. От 17 декември в рамките на  III Форум „Малки графични форми” изложбата ще бъде представена в галерия „Сезони” в София. През 2015-та година експозицията ще гостува в галерия „Дебют” на НУИИ „Илия Петров”, София, в Пловдив, галерия „Аспект”, в Поморие – в галерия „Поморие” и във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”.

 

Подобни статии

Top