С каба гайди и минута мълчание откриха събора на Рожен

С родопска музика в изпълнение на стотици каба гайди и емблематичната песен „Излел е Делю Хайдутин“ започна Съборът на народното творчество и животновъдството „Рожен 2016“.

Фолклорното събитие бе открито с едноминутно мълчание в памет на жертвите на терористичния атентат в Ница, съобщава БТА.

Сред гостите на Роженския събор са председателят на Народното събрание Цецка Цачева, министърът на земеделието и храните Десислава Танева, депутати, кметове от региона.

Председателят на парламента Цецка Цачева посочи, че очакванията на хиляди хора, стекли се да преживеят заедно магията на събора „Рожен“, са помрачени тази сутрин от поредния шок от атентата в Ница.

„Трябва да се противопоставим не само със солидарната политика, която водим, а с нашата заедност, така както сме тук днес“, заяви Цецка Цачева.

„Какво е красивата планина, чистото небе и земя, ако ни няма нас, хората. Ако не сме тук да запазим корените и традициите на нашите праотци. Ако не предадем на нашите деца и внуци живеца на българщината, патриотизма и родолюбието, което носим, вплетено в шевиците, в багрите, в звуците на нашето народно творчество. Нека да пребъде Роженският събор така, както го има от години“, каза Цецка Цачева при откриването на събора.

„Рожен е уникално място, където всички се чувстваме горди, че сме българи“, посочи кметът на Смолян Николай Мелемов.

Празничната програма на Роженските поляни започна с изпълнения на участници във фолклорния конкурс „Рожен 2016“.

Съборните сцени са разположени на фона на разгърнатото върху хълмовете българско знаме с площ 7800 кв. метра.

Снимка: Фейсбук/Рожен – събор на народното творчество и животновъдство

Подобни статии

Top