С какво време ще посрещнем Майските празници- жега и гръмотевични бури

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен.

През първите дни на първото десетдневие май месец се очаква да бъде необичайно по-хладен, особено в котловините и по високите полета на Западна и Централна България, където ще има условия и за късни слани. Валежи от сняг се очакват по планините. Най-ниски ще са температурите около Великден, когато се очаква и значителна валежна обстановка над цялата страна. Очакваните температури ще бъдат с 5-8 градуса под средните климатични норми. Причината е пренос на по-студен въздух от Северна и Източна Европа.  

Времето за Гергьовден ще е облачно, с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност на много места, предимно в Западна и Централна България, ще паднат значителни по количества валежи. Висока е вероятността и от градушки. Дневните температури ще са между 14-20°С, а над Източна България малко по-ниски – до 22-24°С.

Повишение на температурите ще има през последните дни на първото десетдневие – дневните стойности тогава ще достигнат 25- 30градуса. 

Второто десетдневие ще започне с повече слънчеви часове. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Към края на второто десетдневие на май очакваме ново понижение и по-ниски температури.

През първите дни от третото десетдневие времето ще е нестабилно и ще се задържи студено за периода.

Очакваните валежи през месец май ще са около нормата

Над Западна България и Централна България се очакват количества, близки до климатичната норма от 55-90л /кв.м. Доста по-малка е вероятността за валежи е в Източна България, като времето ще е по-често слънчево и малко по-сухо. Очакваните валежи там ще бъдат под климатичните норми – до 35-40 л/кв.м.