С камбанен звън, поход-поклонение и концерт „Пробуждане с хоро”  община „Родопи“ ще отбележи Трети март

С тържествени церемонии всички населени места в община „Родопи“ ще отбележат  146 години от Освобождението  и националния празник.

Кулминацията на събитията ще бъде в село Брестник. Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов кани гражданите на проявите, посветени на Трети март.

Тържественият ритуал започва в 17:30 часа пред Руските паметници в селото. В знак на почит и признателност към отдалите живота си за свободата на България и населените места от община „Родопи“ ще бъдат поднесени венци цветя. Програмата включва рецитал на учениците от ОУ „Васил Левски“ и децата от ДГ „Надежда“.

От 18:30 часа в залата на НЧ „Саморазвитие“ ще се състои празничен концерт с участието на формация „Гергьовден“ и самодейния състав на читалището.

Тържественото честване на Националния празник Трети март в Брестник ще завърши с празнична заря от 20:00 часа.

Паметта на загиналите за Освобождението ще бъде  почетена от 10:00 часа с едноминутно мълчание пред  мемориала  на руските войници в местността „Каламица” край село Цалапица – лобното  място,  където се е състояла една от най- големите освободителни битки. От 11:00 часа за поредна година,  по повод националния празник на България,  в Цалапица организират флашмоб под надслов „Пробуждане с хоро”.

В Марково тържествата започват в 11:00 часа с рецитал на децата от НЧ „Алеко Константинов-1907“ и полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните.

С камбанен звън в Дедово ще възвестят Освобождението, а в Извор ще почетат делото с поход-поклонение.

С гражданско поклонение националния празник ще бъде честван в Белащица, Браниполе, Златитрап, Крумово, Първенец, Устина и Ситово.