С научен форум започват празниците на виното в Асеновград

Винария, Асеновград, вино, сарми

„Три дни яли, пили и се веселили“ – известната фраза от българските приказки  ще важи изцяло за жителите на Асеновград от днес. В града стартира традиционните празници на виното, приели името „Винария“. По традиция асеновградчани ще празнуват цели три дни с пенливо вино, ароматни станимашки сармички и любовни стихове.

Стартът  ще бъде утре, когато ще започне двудневният Научен форум „Вино и културен туризъм”. Участие в него ще вземат редица експерти от Пловдивския университет, Университета по хранителни технологии, НБУ, БАН и др.

В късния следобед на 30 януари ще станат ясни победителите във Втория национален поетичен конкурс „Наздравица за любовта”. Наградният фонд е в размер на 1200 лв.

На следващия ден ще бъде и очакваната кулминация на Винарията. С пищно шествие на винарите от паметника на създателя на станимашката малага Аристи Чорбаджака ще започне богатата програма на Общината. Шествието ще се отправи към храм „Св. Богородица Благовещение” за ритуала „Вино от чешма”. След това бог Дионис ще поведе всички към центъра на града, за да започне народното веселие с Иван Дяков, оркестър „Тракийско настроение” и най-обичния кулинарен виртуоз Ути Бъчваров. С негова помощ ще разберем кой прави най-хубавото домашно вино и кой е майсторът на най-миниатюрните и ароматни станимашки сармички. Тази година изобретателният Ути ще сготви в своя казан курбан за 3000 асеновградчани и гости на града, а местни фирми ще разливат от елексира на боговете.

Празниците на виното ще приключат в неделя, когато в местността „Свети Трифон” най-смелите мъже ще премерят сили в традиционните пехливански борби в Асеновград. За победителя е отредено, освен почетното първо място, и един 100-килограмов овен, както и парична награда от Общината.

Пълната програма за събитията на празниците на виното вижте тук.

 

 

 

 

 

Подобни статии

Top