С Немски коледен базар започват празниците в Пловдив

Коледни щолени, вурстчета, греяно вино и ръчно изработени играчки – това ще могат да намерят от 11.00 часа днес пловдивчани и гостите на града под тепетата на четвъртия Немски коледен базар, който ще бъде открит днес на площада пред общината.

И тази година освен чисто комерсиалния характер, базарът ще има и социална функция – предвидени са доста благотворителни инициативи.

Младежи без семейства и живеещи на прага на бедността – всички те потребители на социалните услуги на фондация „Конкордия България“, ще се включат в базара днес и утре. Фондацията е част от международната организация „Конкордия Социални проекти“, която развива дейност в подкрепа на деца и младежи в Румъния, Молдова и България.

Социалните услуги на фондацията се обединяват около общите усилия и цели на екипа да осигури  удовлетворяване на основните жизнени потребности на младежи и деца в неравностойно положение като база за интензивна социално-педагогическа работа с тях по посока на усвояване на умения за независим и самостоятелен живот.

В тази връзка ателието за изработване на свещи и работа с глина на „Конкордия“ възниква най-напред в контекста на педагогическата и трудотеапевтична програма на фондацията, а през годините работа се налага като място, в което редом с упражняването на базови трудови навици и умения, свързани с фината моторика, може да се доразвие в посока реализация на произведената продукция и осигуряване на регулярна заетост за младежи от целевата група.

Те произвеждат севщи с различни форми, цвят и дизайн и винаги ръчно изработени за добра кауза. Важно е за хора, преживели различни трудности, да изпитат сами усещането да създадеш нещо от началото до края и да хванеш в ръката си резултата на своя труд. По този начин поднасят своето пъстро и артистично „Благодаря“ към хората, които подкрепят „Конкордия“.

Тази година фондацията ще се включи в Немския коледен базар, който предоставя пространството си и за благотворителна дейност, насочена не само към пренасянето на културните традиции на немско говорящите страни в България, но и към популяризирането на българските традиции в Европа.

По традиция през ноември и декември в цялата страна се организират различни базари и зложения, но този базар обединява усилията на екип, който работи в насока утвърждаване на българо-немските взаимоотношения и културен обмен, като същевременно си пставя за цел това да бъдe достъпнo за хората от всички социални групи.

През следващите дни в базара ще участват още фондации за деца с онкохематологични заболявания, за деца и млади хора с диабет, ще се включат и ученици от ПГ „Цар Иван Асен II“ в Асеновград едно асеновградско училище, които ще събират средства за учителката си по английски език Любомила Ангелова. Преподавателката се бори с тежка левкемия. Ще участват също децата от дом „Олга Скобелева”.

И тази година на базара ще има и сцена, на която дядо Коледа ще радва децата всеки ден от 17 часа, а в събота и неделя – два пъти дневно. Очаква се добрият старец да пристигне и днес на площада, за да поздрави присъстващите. Предвиждат се също представления на кукления театър.

Днес от 11.00 часа кметът на Пловдив Иван Тотев и германският консул в града под тепетата Марияна Чолакова ще открият коледния базар.

 

Подобни статии

Top