С нова машина „Градини и паркове“ коси високи треви в големи пространства 

Нов трактор с прикачен инвентар тип „тава“

Само за два дни в края на миналата работна седмица един служител на „Градини и паркове“ успя да окоси голямата поляна в подножието на Младежкия хълм. Това стана благодарение на новия трактор с прикачен инвентар тип „тава“, съобщиха от общинското предприятие.

„Мощността на машината е 30 конски сили, лесно се управлява, а коефициентът ѝ на полезно действие е голям. Върши работа колкото 10-ина работници на ден. Особено подходяща е за обширни терени. Това ни позволява да насочим повече хора и техника към по-малките вътрешноквартални пространства, така че по-бързо и ефективно да окосяваме тревата в целия град, която през този сезон избуява буквално за дни“, коментира директорът Антон Георгиев.

Той напомни, че косенето започна още в началото на март. Редовно се обработват приоритетните зони, сред които са градските паркове и градини, детските и спортни площадки, разделителните ивици на булевардите, площадките за домашни любимци. Някои от междублоковите пространства вече също са окосени по два-три пъти, а в близките дни се очаква да не остане необработен обществен терен в града. Закупеният миналата година голям трактор с мулчер премахва обраслите с трева големи поляни в „Тракия“.

Дейността се координира с колегите от „Дезинфекционна станция“ съобразно графиците им за обработка на тревните площи срещу кърлежи и комари. Косенето в частните имоти обаче е задължение на техните собственици или наематели, напомниха от предприятието.

След закупената преди около месец машина за преместване и пресаждане на дървета новият трактор с косачка е поредната много добра инвестиция за нуждите на „Градини и паркове“.

Засега той ще обслужва всички райони – тази седмица се предвижда да коси тревните площи на бул. „Свобода“,  както и големи терени в район „Западен“.  

„Идеята ни е догодина такава машина да имаме във всеки район. Тогава проблемът „висока трева“ ще бъде забравен. В сезона на косенето ще можем да обърнем повече внимание и на другите дейности – оформяне на цветни фигури и живи плетове, да се концентрираме върху детайлите, които са важни за красивия облик на нашия града“, смята директорът Антон Георгиев.