С още 10 см пропадна пътят за Асеновата крепост

С нови 10 см е пропаднал пътят за Асеновата крепост и селата Лясково, Яврово и Добралък, съобщи зам.-кметът на Асеновград Пламен Йончев. Заради продължаващите свлачищни процеси през почивните дни в процепите на асфалтовата настилка са насипани нови 6-7 куб. метра трошено каменна настилка.

До 2 милиона 125 хиляди лева набъбна сумата, която ще е необходима за укрепване на склона, който буквално се разцепва още от Сухата чешма, уточниха от Общината. Сумата е поискана от Междуведомствената комисия към Министерски съвет, където вече е изпратена документацията и работния проект за укрепване. Предвижда се пилотно фундиране на склона, обясни Йончев.

До този момент общината е извършила за своя сметка спешни дренажи на подпочвените води, които са се събирали под пътната настилка, поясни зам.-кметът.

В началото на май стартира и укрепването на свлачището по пътя за Горни Воден, за което държавата отпусна 915 хиляди лева. Йончев припомни, че общината поиска от Междуведомствената комисия 1 млн. 250 хиляди лева, които включваха и спешното изграждане на обходен път, но правителството не отпусна тези средства. Затова на предстоящата сесия на местния парламент другата седмица ще бъде направена актуализация на бюджета, в която ще се заложи и тази сума.

Общината е актуализирала проекта за укрепване на свлачището и изчаква той да бъде съгласуван с РИОСВ и пожарната. Едва тогава ще бъде издадено разрешително за строителните дейности, посочи Йончев.

Подобни статии

Top