С петел и сърми ромите посрещат Нова година

Един от най-големите и най-почитаните празници, които празнуват всички роми е Василица – ромската Нова година, по-известна като Банго Васил (куцият Васил).

Този празник трае два или три дни, като навечерието му е Бъдни вечер, първият ден е Василица, вторият – Банго Васил, а третият – „патерицата“.

На Василица (14 януари) сутринта децата обикалят комшийските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие.

За Банго Васил се коли курбан. Традицията повелява това да е петел или гъска, която се купува поне ден преди да се заколи, за да може да преспи в къщата, „за да не избяга късмета“.

Тя се пълни с ориз, но не се изяжда наведнъж, за да може от месото да се даде и на гостите, които ще дойдат. На трапезата има още сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия.

Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка. Първата хапка от питата не се изяжда, а се увива и се поставя под възглавницата. Трапезата не се вдига през цялата нощ. Смята се, че това носи берекет.

Посрещането на Банго Васил, а чрез него и на Новата година, заема важно място в празника.

На третия ден се прави „крива” (вита) баница, за да се почете Куция Васил и да няма сакати хора и животни.

Като цяло празничните дни се свързват главно с взаимни гостувания на близки и приятели.

Много интересен е обичаят на ромите да се превъплъщават в ролята на пратеник на Банго Васил. Превъплътилият се в ролята на пратеник още с влизането си в къщата се провиква „Василий дойде” и хвърля жито и ориз.

Децата събират колкото се може повече от него, тъй като се вярва, че това е късметът, който Свети Васил им носи.

После започва сурвакането, като първо се сурвака главата на семейството.

По традиция фондация „Рома“ в Пловдив организира празнично тържество по случай Банго Васил. Всички които празнуват могат да се присъединят към тържеството на улица „Ландос“ „81 пред сградата на фондация „Рома“ от 11:30 часа.

И тази година за присъстващите фондация „Рома“ е организирала томбола, разказа Антон Карагьозов – председател на фондацията.

 

Подобни статии

Top