С телескоп пред ПУ „Паисий Хилендарски“ наблюдават слънчевото затъмнение

Преподаватели и студенти от Факултета по физика и инженерни технологии на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ ще наблюдават първото за тази година слънчево затъмнение с телескоп пред входа на висшето учебно заведение. Точно в 11:15 часа днес съоръжението ще бъде разположено пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24. Надяваме се да няма облаци и дъжд, за да може да се проследи явлението, каза деканът на факултета доц. д-р Желязка Райкова.

Разяснения за слънчевото затъмнение на място ще дава директорът на Националната астрономическа обсерватория „Рожен” и преподавател в Пловдивския университет – Никола Петров.

Явлението започва в 10:44 ч. днес с максимална фаза в 11:55 ч., когато Луната ще закрие половината от повърхността на Слънцето. Над Пловдив затъмнението ще приключи напълно в 12:59 ч.

От Факултета по физика и инженерни технологии припомнят, че наблюдаването на слънчевото затъмнение крие опасност за зрението. Поради това трябва да се осигурят специални предпазни слънчеви филтри, които се поставят на използваните телескопи, бинокли и зрителни тръби.

Снимка: hicomm.bg

Подобни статии

Top