С филма „Чудакът Чудомир” приключиха Дните на книгата в Асеновград

приключиха дните на книгата в Асеновград

В Градската библиотека „Паисий Хилендарски” официално бяха закрити Дните на книгата в Асеновград снощи с връчването на наградите от конкурса за детска рисунка „Вълшебният свят на книгите” и конкурса за художествена интерпретация на литературен текст от заместник-кмета на Община Асеновград инж. Мария Вълканова.

Директорът на Градската библиотека Милена Марковска официално поздрави всички присъстващи на събитието с Международния ден на книгата и авторското право-23 април, като обяви и старта на провеждането на конкурса за художествена интерпретация и драматизация на литературен текст.

Участие в него взеха децата от ЦДГ „Дружба” с изпълнението на разказа „Майчина сълза” и възпитаниците на ЦДГ „Н. Вапцаров”, филиал „Слънце” с изпълнението на „Патиланско царство”. Безпристрастно жури бяха Изабела Шопова – режисьор на театрален състав към НЧ ”Родолюбие” и Жанета Гюзелджова – актьор и начален учител.

Награди и грамоти получиха всички деца в конкурса, като бяха отличени Александра Сердарева и Александра Чорлова от ЦДГ „ Дружба” в категория за изпълнение на стихотворение. В конкурса за детска рисунка „Вълшебният свят на книгите” участваха 50 детски рисунки на деца от детските градини и ученици от начален курс, а тяхно жури бяха художниците Тихомир Панайотов и Цветан Руснаков.

Награди и грамоти се връчиха от инж. Мария Вълканова за най-добра детска рисунка и на:
I място: Ива Ангелова, 6 г. – ОУ „Отец Пасий”
II място: Божидар Златев, 6 г. -ЦДГ „Дружба”
Ангел Чакъров, 6 г. – ЦДГ „Дружба”
III място : Симона Баракова, 7 г. – ЦДГ „Дружба”
Емилия Фезова, 7 г. – ЦДГ „ Н. Вапцаров”, филиал „Слънце”
Поощрителни награди: Расим Алимолла, ЦДГ „ Н. Вапцаров”, филиал „Слънце” и Мария Майсторова, подготвителна група ОУ „Отец Паисий”.

Във II –ра възрастова група – начален курс победители е Ирем Кърмаджъ от II-ри клас, ОУ „Христо Ботев”, а поощрителна награда получи Мария Петкова от II-ри клас, ОУ „Христо Ботев”.
Отличени с грамоти от зам.-кмета на Община Асеновград инж. Мария Вълканова бяха и всички асеновградски автори създали книги през изминалата 2014 година, както и за техния принос в духовното и културно развитие на града. Музикален поздрав по повод празника отправиха децата от ВФ „Калина Малина“.

Празничната програма, посветена на Дните на книгата в Асеновград приключи с прожекцията на авторския филм „Чудакът Чудомир“ от журналиста Георги Тошев, който е посветен на казанлъшкия писател, хуморист, художник и общественик Чудомир.

Филмът умело вплита спомени на родственици на Димитър Чорбаджийски-Чудомир, преминава през живота и творчеството му чрез разказите на директора на Литературно-художествен музей „Чудомир“ Пеньо Терзиев и на проф. Никола Василев и показва автентични снимки и кадри с писателя.

Изненадата идва от невероятното актьорско присъствие на Мариус Куркински, който изпълва документалната лента с живот, такъв, какъвто го е виждал Димитър Чорбаджийски и какъвто го е описвал и рисувал в своите творби. Във връзка с 125 -годишнината от рождението на Чудомир бе открита и гостуващата изложба „Нашенци“ на Литературно-художествения музей „Чудомир”- Казанлък.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top