С четири бюлетини гласуват пловдивчани на 25 октомври (ВИДЕО)

Избирателна активност в Пловдивска област

Две тъмни стаички за гласуване, а не както досега една, ще има в изборните помещения за предстоящия местен вот в Пловдив. Това обяви в предаването „Важните” на DCTV председателят на Общинската избирателна комисия Деница Чингарова.

По-големият брой паравани ще ускори гласуването, защото в закона не е предвидена възможност за предварително удължаване на изборния ден. Според разпоредбите гласуване след 19 часа е възможно само ако пред секционните комисии  има опашка от желаещи да пуснат бюлетина.

С 4 бюлетини ще гласуват жителите на  Пловдив на предстоящите избори – за кмет на общината, за кмет на район и за общински съветници.  Бюлетините са интегрални и след поставянето на печата от комисията се пускат в урните.

Желаещите за гласуване в референдума попълват допълнителна бюлетина, която задължително трябва да бъде поставена в плик. На този етап се очаква указание от Централната избирателна комисия за броя на урните.

„Има два вариана. Единият е урните да бъдат две и да се пускат бюлетините за местните избори и за референдума. Другият е урните да бъдат четири за четирите вида избори. На този етап още нямаме яснота“, обяви Чингарова.

Желаещите да гласуват за кметове и общински съветници трябва да са регистрирани на пловдивски адрес  до 24 април тази година, защото на тези избори има 6-месечен срок на уседналост. За референдума нововъведението не се прилага.

Деница Чингарова припомни, че в изборите за общински съветници ще има преференциален вот, както беше в изборите за народни представители. Задължително трябва да бъдат попълнени и двете страни на бюлетината, за да бъде зачетена за валидна.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top