С 12% е намалял стокообменът между България и Украйна

586,7 млн. долара е бил стокообменът между България и Украйна за 2015 година. Българският износ е бил в размер на 223,3 млн. долара – с 15,6% повече в сравнение с предходната 2014-та година, а вносът е възлизал на 363,4 млн. долара – с 24,5 на сто по-малко. Общият стокообмен между двете държави е намалял с 12%, събощи в Пловдив посланикът на Украйна у нас Микола Балтаджи.

Дипломатът посочи, че българските инвестиции в Украйна са се увеличили с 67% през миналата година и възлизат на 35,7 млн.долара. Те са предимно в сферата на химическата и фармацевтична промишленост, недвижимите имоти, транспорта и логистиката, както и в хранително-преработвателната сфера. От своя страна украинските инвеститори влагали средствата си у нас основно в металургия, туризъм и хранително-вкусова промишленост.

Дипломатът припомни, че от 1 януари е в сила спогодбата за свободна търговия с Европейския съюз, която създава допълнителни възможности за търговия между България и Украйна, както и за нови инвестиции.  Той обясни, че заради размириците в Донбас, Украйна не само че е прекратила износа на въглища, но се е наложило да внася от чужди страни, включително от ЮАР. „Русия на практика заграби мините и краде от въглищата ни“, посочи Балтаджи. По думите му от ноември ситуацията в Донбас е доста напрегната.

„Ние искаме да играем по европейските правила и платихме изключително висока цена за желанието на украинците да са в Европа. Платихме с анексирането на Крим“, посочи украинският посланик  у нас. Той бе категоричен, че Украйна изпълнява задълженията си, свързани със снабдяването с газ, но газта е станала инструмент за натиск, и определи това подобни действия като недопустими. По думите на Балтаджи основната причина била, че Русия не иска да работи по европейските правила и не спазва споразумението от Минск.

Посланикът изрази очакването си, че тази година ще има окончателно решение от Брюксел за въвеждане на безвизов режим за украинските граждани. Той съобщи, че се надява през 2016-та в Пловдивско да пристигнат на почивка деца на загинали и пострадали от войната войници. През миналата година в България са дошли две такива групи с общо над 100 деца, които са почивали в Смолян и на морето.

Миналата година няколко групи украински войници бяха на профилактика в санаториума на Военномедицинска академия в Хисаря, посочи почетният консул на Украйна в Пловдив Димитър Георгиев. Той припомни, че българската диаспора в Запорожье получи 1000 тома художествена литература, която бе доставена с логистичната подкрепа на българския президент. Георгиев изрази надежда, че и през тази година украински трупи ще участват в различни културни събития – Камерния фестивал, „Сцена на кръстопът“ и др.

 

Подобни статии

Top