С 586 778 евро Пловдив дигитализира културно наследство (СНИМКИ)

С 586 778 евро безвъзмездна помощ от програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ най-стария жив град в Европа започва същинската работа по големия проект за дигитализация на исторически обекти.

50 000 единици движимо и недвижимо наследство от фондовете на Народна библиотека „Иван Вазов“, ОИ „Старинен Пловдив“, Историческия, Етнографския, Археологическия музей и Градската художествена галерия ще бъдат качени на електронен носител до края на април 2017-та година.

30 паметника от национално значение – Античният театър, няколко къщи в Стария град, Малката и Голямата базилика също ще бъдат дигитализирани, обясни ръководителят на проекта Пламен Панов.

Екипът ще се състои от 7 експерти по културно-историческото наследство, които ще подбират артефактите за дигитализацията, и още 7 експерти, които ще се занимават с техническия процес.

10% от всички експонати трябва да се отнасят към ромската култура. За тази цел в ромските квартали на града ще бъде проведена етнографска експедиция, чрез която ще се документира ромската материална и нематериална култура.

В рамките на проекта ще бъдат изградени два дигитални центъра и четири мобилни дигитални станции, в които ще се дигитализира недвижимото наследство. Предстои да бъде осигурено и необходимото оборудване – скенери, компютри, фотоапарати  и други.

Подобни статии

Top