Таблети и заплати си гласуваха съветниците в Асеновград

С чисто нови таблети Samsung ще работят от следващата сесия общинските съветници в Асеновград. Мобилните устройства ще бъдат част от новата електронна система на местния парламент,  с която щесе отчита вотът на съветниците.  15 000 ще струва системата,  като 6 000 от тях ще са за таблетите.

Всеки от 33-мата старейшини ще разполага с таблет,  който, заради поръчката на едро, ще струва по 200 лева.

Подмяната на електронната система за гласуване се налага,  тъй като старата вече не работи добре. За 10 години тя се е амортизирала напълно и не отчита вота на съветниците.

Гласувани бяха и заплатите на съветниците,  кмета на общината и кметовете на кметства. 2 008 лева ще получава кметът Емил Караиванов,  а председателят на Общинския съвет д-р Светозар Шуманов ще взема 45% от неговата заплата, т.е. малко над 900 лева,  тъй като работното му време ще бъде 20 часа седмично. Възнагражденията на старейшините ще са 70%от средната работна заплата в общината, която за Община Асеновград е около 700 лева. Това прави малко над 500 лева месечно, посочи д-р Шуманов.

Заплатите на селските кметове варират от 1070 до 700 лева. Най-много ще получава кметът на Тополово Йордан Дичев. Най-малката сума ще е за кметовете на Долнослав, Патриарх Евтимово и Жълт камък.

Подобни статии

Top