Тази есен Пловдив ще бъде джаз!

Носителят на Грами Кърт Елинг ще открие Пловдив Джаз Фест 2015. Стартът на музикалния форум е на 2 ноември, когато именитият музикант има рожден ден.

Целта на феста е да се превърне в платформа за обмен на идеи, колаборации и креативна енергия между световни и български артисти, както и между утвърдени и млади музиканти, сподели джаз певицата и един от организаторите Мирослава Кацарова.

За Пловдив Джаз Фест в България пристига правнучката на Толстой – обаятелната Виктория Толстой. Младата певица ще изнесе концерт с пианиста Якоб Карлсон.

На 3 ноември е единствената инструментална вечер от програмата на събитието, по време на която JP3 ще представят новия си албум „Between the worlds“. Преди тях на сцената ще бъдат Октет Пловдив, формация, която бе създадена специално за фестивала, по идея на пианиста и композитор Мирослав Турийски.

Той ще бъде автор на музиката, която октетът ще представи за първи път пред гостите в залата на Дом на културата „Борис Христов“.

4 ноември ще събере заедно на една сцена 4 дами на джаза. Това са Хилда Казасян, Белослава, Андрония Попова-Рони и Мирослава Кацарова. Всички композиции в програмата са подбрани от четирите певици и отразяват техния вкус и послание.

Последният концерт от фестивала ще срещне почитателите на джаза с магнетичната боса нова певица Росалия Де Соуса. На 6 ноември тя ще накара присъстващите в залата да танцуват под звуците на бразилската музика. Росалия е родена в Рио Де Жанейро, но от десетилетия живее в Рим.

Пловдив Джаз Фест ще предложи на гостите си не само музика. В програмата ще има среща с писатели под мотото „Думи върху звуци“. На 3 ноември в клуб „Петното“ ще се съберат автори, обединени от свободата в изразяването: Недялко Славов, Васил Балев, Невена Цанева, Слави Томов, Иван Ланджев, Димитър Ганев.

Към музиката и думите ще се добавят и картините с изложбата „Джаз формат“ в Дома на културата „Борис Христов“, от 2 до 6 ноември, в която ще се включат Атанас Хранов, Николай Няголов, Румен Жеков, Румен Нечев, Пламен Русев, Камен Старчев и Валери Чакалов.

Билетите за концертите са достъпни в мрежата на eventim.bg

Подобни статии

Top