Такса смет за асеновградчани остава 2 промила

Недоволство от сметосъбирането изказаха общинските съветници от ГЕРБ и СДС в Асеновград. Това стана по време на обсъждането на план сметката за чистота, която бе приета днес от местния парламент.

„805  114 лева има за почистване на улици, тротоари и градинки в Асеновград. Открай време ми прави впечатление, че се почистват само основните улици, а крайните, никой не ги зачита, че са в чертите на града“, възмути се съветникът от СДС Атанас Ников. По думите му разделното събиране в града било под всякаква критика, а контейнерите за хартиени отпадъци се поставяли, за да улеснят клошарите, които ги предават за вторични суровини. В предишни години бяхме заложили 20 хиляди лева за изграждане на джобове за казаните, а при ремонта на улици такива не се правят, допълни Ников и посочи, че съдовете за смет се поставят безразборно по улиците от комуналната фирма.

„В село Боянци плащат такса смет само една трета от хората. А другите две трети, които са роми, не си плащат, а правят повече боклук. Затова предлагам да се въведе облагане за такса битови отпадъци според количеството на изхвърления боклук“, категоричен бе кметът на селото Димитър Димитров. Така ще се обхванат и ромите, които живеят по 10-12 души в една къща и ще се облекчат пенсионерите, които са сами в къща. Кметът на общината Емил Караиванов обаче контрира, че изменението в законодателството още не е прието и подобно облагане не може да се гласува от съветниците.  

Съветниците приеха единодушно план сметката. Така промилът за такса смет за граждани и фирми остава непроменен. Променя се само  начинът на разпределение на средствата, които граждани и фирми ще внасят в бюджета на общината за почистване. Леко завишение на промилите за сметосъбиране се очаква в някои от населените места на общината заради по-големите разходи за комуналните дейности. 

2 милиона 493 хиляди лева приходи от такса смет очакват догодина в Асеновград, а като цяло за общината, заедно със селата – 3 милиона 205 хиляди лева. За 2014-та са събрани 90% от парите за данък сгради и такса смет.

Подобни статии

Top