Такса „Тротоарно право” в Асеновград влиза в Административен съд

Асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите в града атакува новата Наредба за определяне на местните такси  с жалба, внесена до пловдивския  административен съд.

Бизнесът реагира срещу увеличението на такса „тротоарно право” с 60 %. Според Наредбата от първи юни правото да разположиш маса на тротоара в централната част на града струва осем лева, вместо досегашните пет лева.

„Така един собственик на ресторант , който ползва 130 квадрата тротоар вече ще плаща над хиляда лева”, коментира председателят на местната структура Атанас Христев.

По думите му разделянето на града на зони също утежнява допълнително собствениците на ресторанти и заведения. „От години центърът на града не е най-атрактивната част за развитие на такъв бизнес”, каза Христев.

„Масово търговията на открито се измести в зоните около големите хипермаркети, където има и обособени места за паркиране”. Заради липсата на равнопоставеност и наложената от общината, според Христев, дискриминационна мярка, жалбата е внесена в съда по Закона за дискриминация.

По-скъпият налог ще доведе или до увеличение на цените в заведенията или до намаляване на средствата, които се инвестират за подобрения в тях и в прилежащите територии, смята още Христев. Първо обаче от Асоциацията ще изчакат решението на съда, едва след това ще предприемат последващи действия.

 

Подобни статии

Top