Таксиджиите в Пловдив скачат срещу връщането на патентния данък

Напрежение зрее сред таксиметровите шофьори в Пловдив. Причината – подготвяните промени в Закона за автомобилните превози. Една от тях е връщането на патентния данък, премахнат преди повече от 10 години.

Георги Ряпов, председател на Асоциация на таксиметровите шофьори, заяви пред DCNEWS, че ако това се случи, годишният патент за един автомобил в Пловдив ще бъде 1000 лева.

Това ще доведе до протести сред таксиметровите водачи, но и до повишение на крайните цени за клиентите.

Преди месец в Закона за автомобилните превози е направена промяна, според която таксиметрови превози може да извършват само лицензирани превозвачи, но не и от други водачи от името на превозвача, освен ако не са назначени на трудови договори към таксиметрова фирма.

Срещу това обаче са се обявили софийските таксиметрови водачи, съобщи председателят на Асоциацията на таксиметровите шофьори.

„Сега се иска да се въведе патент. Първоначално той е обявен като стойност между 400 до 1000 лева, като се очаква, че за големите градове да бъде около 1000 лева. Това ще рече, че в Пловдив ако е 1000 лева, това ще е по 83 лева на месец. 83 лева на месец  за хората, които карат автомобили под наем е твърде много“, заяви Ряпов.

Според него сред таксиметровите шофьори в Пловдив зрее напрежение, тъй като в момента освен такса към превозвача заради това, че той е материално отговорното лице, те допълнително плащат за преглед на автомобила два пъти в годината, за разрешително, за поддръжка на автомобила, сервизно обслужване и др.

Затова от Асоциацията възнамеряват да се срещнат с парламентарните комисии по финанси и  транспорт в четвъртък в столицата и ще предложат:

„Тези водачи, които са фискализирали апаратите на себе си и които  са изкарали удостоверения за превозвачи, без никакви други условия да могат да ходят да си вземат разрешително и да си плащат по корпоративния данък. Ако някой иска да си направи фирмата и да плаща патент, нека да има и тази възможност“.

Превозвачите са недоволни и от увеличението на цените на годишните винетки и вече готвят подписка срещу това. Според Ряпов ако всички тези промени влязат в сила, неминуемо ще се стигне до увеличение на цените на таксиметровите превози в Пловдив, включително и на минималната тарифа, фиксирана от общината.

 

Подобни статии

Top