Таксиджии искат такса 3 лева за 3 километра

Таксиметровите компании ще трябва да наемат на трудови договори водачите на автомобилите, предвиждат част от промените в Закона за автомобилните превози, които се обсъждат в парламента. Според предложенията ще отпадне практиката водачи на таксита, които не притежават лиценз за таксиметрова дейност, а само договори за наем на автомобил, да извършват превози.

От Националната асоциация за защита на таксиметровите превозвачи не са съгласни, освен това настояват за промяна в цената на услугата.

От Националната асоциация за защита на таксиметровите превозвачи предлагат касовите апарати да започват работа от 2,50 лв.  или 3 лв. и да отчитат след първите 3 километра.

„Не е първоначална такса. Това е цялата стойност на първите три километра т.е. няма друго натрупване. Ако се направи малко по-ниска цената – примерно 2,70 лв., тогава ще има едни 10-15 стотинки разлика, които са в наш минус. Но пък, когато се ползва това такси за 2 километра, тогава ние няма да бъдем ощетени“, заяви председателят на НАЗТП Георги Ряпов.

Един от мотивите за предложението е зачестилият брой на кратките курсове, които изнервят таксиметровите шофьори.

„Пресен пример от вчера със сестра ми. От вкъщи, което е на Сточна гара до Автогара Родопи използва такси. Близко е, но имаше много багаж и не може с автобуса, таксиметровият шофьор се държа ужасно с нея“, сподели Таня.

„Даже в повечето случаи отказват да ми пратят кола, когато разберат, че съм за кратко разстояние, а за дългите не е имало проблем“, допълва Еми.

Част от водачите приемат предложението за фиксирана сума на услугата за първите 3 километра, други не са съгласни.

„Не може четири човека да се качат и за 1,50 лв.  до работа. Не може, трябва да е минимум 3 лева първоначалната“, смята Стоян.

„И кратък курс да е аз, като мръдна може и да се появи нещо. Така са ме хващали до София. Курс не се отказва и за 1 лев и за 2 лева. И на мен ми се иска курс постоянно за 5 лева, но не може“, казва Георги.

Таксиметровите шофьори са категорични, че трябва да има общи правила, които обаче да се спазват от всички.

Подобни статии

Top