Танцьори от Екстрамадура радват пловдивчани на танцовия фест

2015-08-04_082538

26 танцьори от испанската област Екстрамадура възпламениха кръвта на пловдивчани. Испанците са едни от най-атрактивните групи по време на шествията и концертите на 21-я Международен танцов фестивал. Чоня Суарес е от испанския град Екстрамадура. Тя е директор на фолклорния ансамбъл от Испания.

Представяме фолклора на цялата област Екстрамадура, която се разделя на две части  – Касарес и Бадахо. Ние сме от северната част на Екстрамадура, но представяме и фолклора от южната част, обясни Чоня.

Според нея фолклорът в испанската област няма нищо общо с познатите на българите испански ритми, характерни за слънчевата Андалусия – фламенкото и болерото. Танците тук са съвсем различни, а танцьорите ползват освен характерните за Испания китари, кастанети и дайрета, също и много подръчни инструменти – стъклени шишета, медни хаванчета и лъжици.

Беатрис е една от 26-те танцьори, които завладяха сцената на фестивала с огнените испански танци. Тя е биолог, а танците са й хоби.

Много ми харесва, от малка танцувам, майка ми беше танцьорка и от малка се занимавам с фолклор и това е моята страст и любов. За мен е удоволствие да танцувам заедно с моите приятели от групата. Освен това аз съм координатор към детската група в нашия ансамбъл и наистина се зареждам като върша това.

И тази вечер на фестивала се очакват много емоции. Отново ще има дефиле по главната улица, а белиденс танцьорките от турския ансамбъл ще кършат снаги в Асеновград заедно с испанците. Концертът им там ще бъде от 20.00 часа на площад „Николай Хайтов“.

Очаква се днес да пристигнат също ансамблите от Аржентина и Корея, чиито отменени полети осуетиха участието им в първия ден на феста.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top