Творби на Анна Гребенарова в ГХГ-Пловдив

Градска художествена галерия – Пловдив и семейството на Анна Гребенарова представят Ретроспективна изложба – керамика на Анна Гребенарова по повод на 80 години от рождението й. Официалното откриване е тази вечер от 18.30 ч. в Залите за временни изложби на Главната улица.

Куратор на изложбата е Таня Арабаджиева – Санчез. Експозицията ще открият Светла Москова и Таня Арабаджиева – Санчез.

Анна Алекова Гребенарова е българска керамичка. Работи в областта на декоративно-монументалната керамика.

Родена е през 1935 г. в семейството на д-р Алеко Гребенаров и Павлина Ангел Станкова в град Пловдив. През 1959 г. завършва специалност „Керамика“ в Художествената академия в класа на проф. Стоян Райнов. Две години по-късно се установява в родния Пловдив. Там работи и прави първата си самостоятелна изложба през 1967 година. Има самостоятелни изложби в Пловдив, София и Специя – Италия, участва в биенале по керамика във Фаенца съвместно с група на СБХ. Представена е в Енциклопедия на изобразителните изкуства в България, том 1, Издателство на БАН, София, 1980 г. Нейни творби се намират в Художествената галерия Пловдив, Национална художествена галерия – София („Морско дъно“,1967-68г, „Майка с дете“, Фриз-„Летящи гълъби“ и др.), частни колекции в България, Мексико, Италия.

Сред по-известните й творби са декоративните пана „Керамика“ и „Морско дъно“ от 1966 година и една от стените на ресторанта в хотел „Марица“ в Пловдив, изпълнена в съчетание на техниката сграфито с керамични цветни елементи. Анна Гребенарова за първи път съчетава тези две техники, с което създава едни завършени и абстрактни образи.

През 1998 година интервю с Анна Гребенарова е включено в сборника „Откровения в проза: петнайсет пловдивски художници за себе си и за своето изкуство“ от Стефан Станев.

Подобни статии

Top