Творци с нестандартни идеи променят изцяло визията на „Капана“

totev15maj (32)

Общо 20 са финалистите във второто издание на конкурса „Капана”-  квартал на творческите индустрии”, обяви днес кметът Иван Тотев, който направи обиколка на квартала заедно със зам.-кмета Стефан Стоянов и артистичния директор на фондация „Пловдив 2019″ Светлана Куюмджиева.

В конкурса са взели участие общо 55 предложения за проекти както от страната, така и от чужбина. За осъществяване на инициативите победителите ще получат финансиране от общо 40 000 лева.

От 20-те избрани за финалния етап, общо 6 са в направление „Установяване в Капана”. В  направление „Проекти и събития в „Капана”  журито е утвърдило 14  предложения с прояви за различни области  на изкуството – живопис, театър фотография, музика. Нелицеприятните части на „Капана“ като гърба на Халите се предвижда да бъдат изрисувани с графити.

В рамките на проекта ще се случат редица необичайни събития като фестивал на ръчно направената бира, отпечатване на картички с цитати от жителите на квартала, както и изработването на тениски с личните впечатления от града на туристите.

Създаването на арменски и италиански културни центрова са сред одобрените кандидатури. Причината е както стимулирането на мултикултурен диалог с традиционното  население на Пловдив, така и партньорството на  италианския град Матера като културна столица на Европа  през 2019 г.

Останалите одобрени проекти включват създаване на център за изящни и приложни изкуства, творчески работилници за деца, както и звукозаписно студио.

По традиция ще бъдат монтирани и инсталации в градска среда, като най-любопитната ще представя стъпките на българските танци. Работилница за кулинарни занаяти, презентации и дискусии за младите са също част от идеите, които предстои да бъдат реализирани в най-творческия пловдивски квартал.

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top