Театър на сенките в Кукления театър

Decata na Hameln3

„Децата на Хамелн” е най-новият спектакъл на Държавен куклен театър Пловдив в новия творчески сезон 2015/2016. За първи път от 40 г. насам на сцената на Пловдивския куклен театър публиката ще гледа театър на сенките. Това ще стане на 21 и 22 октомври 2015 г., от 19.00 ч., в залата на Държавен куклен театър.

„Децата на Хамелн” е интерактивен спектакъл – карнавал и театър на сенките, забавна приказка от силуети, вълнуващо пътешествие от загадки, многолик пъзел от ежедневните парчета истини, които оживяват с много ирония, смях, за да предложат рецепта за живот. Един спектакъл за несправедливостта в живота или как да живеем спокойно, благородно, с добри намерения, когато всички ни лъжат. Кому да вярваме?

„Децата на Хамелн” – различно, смислено, актуално, вълнуващо, предизвикателно, и много смешно и забавно представление за тийнейджъри и пораснали.

„Децата на Хамелн” е една сюрреалистична заигравка за младата публика, с която я провокираме да вземе участие в процеса на изграждане на спектакъла-живот.

Спектакълът е поставен по стара немска легенда. Автор на сценичния вариант е О. Проклов. Режисьор на представлението е Сергей Столяров, а сценографията и куклите са дело на Александър Алексеев. Музикалната среда е разработена от Сергей Столяров и Албена Кабакова. В ролите зрителите ще могат да видят Живко Джуранов, Румен Караманов, Димитър Николов, Панайот Добрев, Мария Димитрова, Наталия Василева, Соня Ботева, Ивелина Колева

ОПИСАНИЕ:

Богат и славен бил град Хамелн, преливал от изобилие, хората му били много щастливи, живеели охолно, доволни и безгрижни и имали много деца. Но, няма вечно щастие – един ден над града надвиснала неочаквана беда – запасите по избите започнали да изчезват. Плъхове нападнали и унищожили всичко, без да оставят ни едно зрънце ръж и пшеница. Настъпил глад и хората се озлобили, спрели да общуват по между си. Една сутрин в града се появил странен чужденец, който обещал пред гражданите и управниците, че ще избави града от гризачите, той поставил своите условия, а хората ги приели. Тогава „ловецът на плъхове” извадил своята флейта и вълшебна мелодия се понесла над града, а омагьосани от музиката, плъховете последвали мелодията до дълбоките води на река Везер, където се издавили. О, колко били щастливи всички, щастливи, но и о, колко алчни и неблагодарни, защото когато свирачът се върнал, за да получи обещаната награда, срещнал лъжата и наглостта на жителите и управниците на Хамелн. „Спасителят-ловец” бил изгонен, а на следващия ден хората си устроили пищни тържества, толкова шумни и весели, че никой не усетил музиката на вълшебната флейта, забавляващите се омаяни от нейния глас не забелязали как децата им като омагьосани излизат хванати за ръце извън стените на крепостта. А на сутринта, когато изтрезнели от празника и се огледали – видели празните къщи, тихите улици и разбрали, че децата им ги няма…

Това е средновековната легенда за немския град Хамелн. Никой не знае дали е истина или не, но и никой друг град по света не припознава трагичната история за изчезването на децата през XIII век като своя. Засега.

Тази народна приказка за честта и силата на обещанието, за мощта на дадената дума, алчността и отмъщението, оживява в Куклен театър Пловдив, за да обърне внимание върху вечните теми – ценим ли чувствата и радостите си, докато преследваме мечтите си, колко са големи всъщност тези наши мечти!? Умеем ли да се радваме, вместо да завиждаме, грижим ли се за душите си или всичко свеждаме до договорни клаузи, можем ли да обичаме и да уважаваме чуждото мнение, да го приемаме… Какъв е примерът, който даваме на тези, които ще наследят земята, градовете, реките…

„Децата на Хамелн” е едно различно и предизвикващо представление, в което можете да участвате и вие. Само трябва да изберете ролята си и да я изиграете! Заедно с нас.

DC News

Сайт за новините от Пловдив, Асеновград и региона - събитията от деня в реално време.

Подобни статии

Top