Театър „Хенд“ – една история за ролята на изкуството в живота

Театър Хенд и Кени

Случвало ли ви се е да попаднете на място, където да ви разсмеят до сълзи, да ви накарат да се замислите и да се вгледате в себе си, а същевременно да се чувствате толкова уютно, все едно сте си вкъщи? Няма такова място ли? Напротив, има, и това е театър „Хенд“ в Пловдив. Още с влизането, се потапяте в съвсем различна атмосфера. Тук сериозното се преплита със смешното, от всяка мимика, жест, движение и танц лъха любов и отдаденост към публиката, а забранени теми няма.

Иво Игнатов, познат на малки и големи като Кени е директор на куклено-драматичен театър „Хенд“. Любовта към театъра наследява от майка си  и още като дете се качва на сцената. По-късно избира да следва „Актьорство за куклен театър“, защото по думите му „в кукления театър има повече чувство за хумор и фантазия“. Обиколил много места по света и получил признание на международни сцени, Кени избира да се върне в града под тепетата и през 2010, заедно със съмишлениците си Мариана и Петър, поставя началото на театър „Хенд“.

Залата, в която днес се играят представленията, преди няколко години е била кабинет по химия. С много усилия, любов и помощ от дарители, Кени и компания успяват да превърнат пространството в уютен театрален салон. Театърът носи името на драматичното представление „Его“, което се играе за пръв път през 1999 г. във Франция. Вече на пловдивска територия, Кени възражда постановката през 2010 г., като й нанася малки корекции.

Да се самоиздържаш от театър, който разчита изцяло на посещенията на зрителите, е начинание, което изисква много упоритост и непрестанна работа. За Кени изкуството има една основна функция – да поддържа чувствителността и морала и да бъде коректив на обществото. Всички артисти трябва да показват недостатъците и недъзите, които ни заобикалят, и да връщат усета за красивото на хора, които са изгубили чувствителността си, преследвайки материалното.

Една комедия никога не е безплътна и в основата на всичко смешно стои нещо много сериозно. Представленията на театър „Хенд“ са точно такива – показват безкомпромисно дефектите и напомнят какъв е истинският смисъл на думата „човек“. Целият екип на „Хенд“ вярва в тази идея и вече пета година ежедневно се бори за каузата си. „Хората вече разбират какво правим, работата ни през тези години започва да се отплаща, не материално, а с пълна зала на всяко едно представление“, споделя актьорът.

Най-новото представление в репертоара на театър „Хенд“ се нарича „Дон Кихот и Санчо Панса или нелепите приключения на Дончо Манчев и Станчо Панчев“. От оригиналния текст на Сервантес е взета само идеята, всичко останало е плод на въображението и професионализма на екипа. Режисьор на постановката е Добрин Добрев – Додо, драматургията е дело на Борис Зафиров, музикалната обработка е на Петър Стоянов – Пепе, а сценограф е Ваня Стефанова. Отново съвременна комедия, в която идеалите и високите стремежи стават подвластни на суровата действителност. Също както в живота, нали?

Хванете за ръка любим човек, забравете за час проблемите и грижите вкъщи и се потопете в света на театралното изкуство в „Хенд“. Заслужава си!

В галерията може да откриете снимки от постановката:

Подобни статии

Top