Термокамера следи за ебола и на летище Пловдив - DC news

Термокамера следи за ебола и на летище Пловдив

И на летище Пловдив има термокамера

От месец и половина летище Пловдив е оборудвано с термокамера, която разпознава пристигащи пътници с висока температура. Тя е част от мерките на здравното министерство във връзка с епидемията на смъртоносния вирус ебола. Екипът на пловдивското летище е обучен и знае как да реагира при пристигането на пасажер, за който термокамерата покаже, че може да е носител на опасното заболяване.

Пътниците по никакъв начин не разбират, че биват сканирани за висока температура, защото термокамерата е монтирана наред с всички останали охранителни устройства. По време на пристигането на всеки полет медицинско лице в специално помещение следи и наблюдава монитора, показващ изображението от умната машинка.

Има графика на самия екран, на която се вижда, че при висока температура лицето на човека е в жълто. При по-висока е в бяло, но  за сега нямаме такъв случай, обясни д-р Илия Иванов

При отчитането на такъв пътник той веднага бива отделян от останалите и настаняван в специално изолиращо помещение. Всички служители на летището и гранична полиция, имащи досег с пътниците, са запознати и обучени как да реагират при подобна опасност.

Направихме монтажа на термокамерата в зоната на пристигащи пътници така, че да обхваща целия поток на летище Пловдив. Имаме изготвен план за съвместни действия с РЗИ и в случай на съмнение ги уведомяваме. Уведомяваме и Инфекциозна болница –  от там компетентните институции поемат случая, обясни директорът на летище Пловдив Иван Карнабитов.

Термокамерата не е нещо ново за пловдивското летище. Преди години при епидемията от свински грип също е имало такава, която в последвствие е била демонтирана. Такива термокамери има по всички европейски летища и те са достатъчна мярка,  за да може да бъден засечен пътник, носител на опасния вирус.

 

 

 

 

Подобни статии

Top