Терористът, взривил се в зала „Батаклан“, бил осъждан 8 пъти

31-годишният Исмаил Омар Мостефа, чиято самоличност френските спецслужби разкриха днес, е един от терористите-камикадзе, участвали в петък в терористичните атаки в Париж. Роден е във френския град Куркурон, департамент Есон – на юг от Париж. До 2012 година е живял в Сартр.

Терористът се е взривил по време на стрелбата в концертна зала „Батаклан“. Властите успели да установят самоличността му по отпечатък, взет от негов пръст, откъснат при взрива и открит на местопрестъплението.

Омар Мостефа бил познат на полицията и преди това заради ивършени от него много дребни престъпления. В периода от 2004-а до 2010-а година той бил осъждан 8 пъти, но без да лежи в затвора.

През 2010 година името му влязло в специалната база данни на спецслужбите като човек, придържащ се към радикални ислямистки възгледи. Но досега службите не са имали сведения да е свързан с някаква терористична групировка или мрежа от муджахидини. На полицията било известно само, че той усърдно посещавал джамия.

В момента, по данни на средствата за масова информация, спецслужбите се опитват да намерят доказателства за това, че Омар Мостефа е бил в Сирия през 2014-а година и е пребивавал известно време там.

Френската полиция е задържала шестима роднини на Исмаил Омар Мостефа, съобщи телевизионният канал BFM. По предварительным данни това са баща му, брат му и снаха му. В редица жилища на роднините му, намиращи се в различни градове, разположени недалеч от Париж, са извършени обиски. Според френските закони, такова задържане може да продължи не повече от 4 денонощия, т.е. в сряда на някои от тях или трябва да бъдат повдигнати обвинения, или да бъдат освободени. В момента всички те се намират в сградата на Управлението за борба с тероризма в град Левалуа – Пере (в северозападната част на Париж).

Братът на Омара Мостефа сам се явил в полицията, заявявайки, че не е знаел за ислямистките му възгледи и че не го е виждал през последните няколко години, тъй като били скарани. Той подчертал, че новината за това, че брат му е терорист, била абсолютно неочаквана. За това не знаела и майка му. Освен това той разказал също, че брат му със семейството им известно време е живял в Алжир.

Исмаил Омар Мостефа е един от терористите, които превзеха в петък вечер парижката концертна зала „Батаклан“. Там от тях бяха убити не по-малко от 89 души. По време на щурма на сградата от специалните части, двама от терористите са се самовзривили – сред тях и Мостефа. Коланът с взривове на трети от камикадзетата се взривил от патрон на специалните сили. Следствието не изключва в залата да е имало и други камикадзета, телата на които още да не са разпознати.

Снимка: AP Photo

Източник: ТАСС

Top