Стефан Колев – SKILL събира качествена музика в пловдивския Дом на плочата

плочи-16

Стефан Колев, познат в музикалните среди като Skill е запален меломан, колекционер на грамофонни плочи, продуцент, рап и скреч маниак, а също и диджей. Стефан не се ограничава нито в стиловете, нито в заниманията си, свързани с музиката, а любовта му към винила го вдъхновява да създаде Дома на плочата „Soul Searchin’ в пловдивския кватрал „Капана“ – рай за всеки меломан.

Всичко започва от рап музиката. Стефан случайно е „замъкнат“ от по-големите си приятели от махалата в клуб, където за пръв път вижда каква е ролята на диджея. „Толкова много ме впечатли, човекът зад пулта и грамофоните, че не откъснах очи от него. Наблюдавах всичко около мен, което се случва със зяпнала уста“, спомян си той.

Остава толкова удивен, че започва да обикаля в търсене на касетки, за които дава всичките си джобни. Началото на огромната колекция поставят касетките на баща му,  постепенно започват да го разпознават и в музикалните магазини.

По това време Стефан заедно със сестра си следи всички музикални класации, а баща му го запознава с известния диджей Ганчо Пашов. Отново в махалата, Стефан разбира, че ще има организиран курс за диджеи. Той се провежда в известен тогава пловдивски клуб и тогава Стефан се запознава с много видни майстори на пулта. Най-много се вълнува от скречовете и покрай търсенето на плочи за скречове, започва да колекционира ценни винили.

През 1996 г. Стефан и приятелите му решават да впрегнат ентусиазма си и да съберат всички рапъри на среща в Пловдив. „Когато срещнех по улицата някой, който ми приличаше на рапър го догонвах и го разпитвах откъде е“, разказва Skill.

Стефан и съмишлениците му успяват да организират срещата и  започват да обикалят пловдивски клубове, където правят първите черни партита.  „Тогава нямаше фейсбук и флаери, рекламата се разпространяваше от уста на уста“, спомня си меломанът.

Първите им плакати са нарисувани с химикал върху бял лист, като бройките са били ограничени поради липсата на ксерокс.

Меломанът притежава около 7000 – 8000 плочи, самият той не знае точно колко, тъй като целта му е не да трупа бройки, а това, което прави да му носи удоволствие. Плочите в колекцията на  Skill са издирвани по мазета, купувани или  подарявани. Благодарен е на всички, които през годините са дарявали от колекциите без комерсиална цел.

Спомня си пътуването си до Горна Оряховица преди време, където е трябвало да вземе част от плочите на виден колекционер, които дъщерите му били приготвили. „Позвъних на вратата мокър до кости, а те се изумиха от ентусиазма ми“, разказва Стефан.

Skill е известен и с това, че допринася много за популяризирането на българската естрада и плочите на „Балкантон“. След като събира достатъчно българска музика, Стефан създава „Балкантон носталгия“ – партита с позабравена музика, които страшно много допадат на хората. Покрай брейка и рапа, пловдивският меломан успява да наложи и парчета на много наши изпълнители.

Стефан споделя, че най-ценни за него са плочите, които по някакъв начин са го изненадали. „Има много руски плочи например, чиито обложки са с някакви цветя. Понякога първоначално пропускаш да ги чуеш, но когато след време се върнеш към тях, откриваш че съдържат страхотна музика“, споделя той.

Другият проект, в който Стефан взима дейно участие се нарича „Българи“. Той е изграден на основата на уникалния Български автентичен фолклор, смесен с Hip Hop. Идеята за проекта и неговото създаване възниква през 2004-та година, чрез съвместната работа на Цветан Мегленчев и Атанас Петков (кавал), и двамата от Асеновград.

По-късно през 2009-та година се включва Стефан, който прегръща идеята за смесване на класическия Hip Hop Beat и българския автентичен фолклор. Той се заема със задачата да допълни и обогати проекта, като вкарва своя почерк с някои „магически трикове“ с грамофона.

През 2011 г. към проекта се присъединява и Иван Марковски (каба гайда), като момчетата успяват да привлекат към интересната си идея и неповторимата народна прима Янка Рупкина.

Любители на винила от цялата страна се събират традиционно всяка последна неделя от месеца на базара за плочи, който отново се организира от Дома на плочата. През май сбирката на меломаните ще е още по-мащабна, тъй като базарът ще бъде част от културните прояви в „Капана“.

„Искам хората да възприемат това място наистина като дом на музиката, а не като тържище , където всичко се прави с комерсиална цел“, казва Стефан. Радва се, когато при него идват хора, които наистина се вълнуват и интересуват от качеството на музиката, която слушат.

 

 

 

 

Петя Терзийска

Петя Терзийска следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top