Тигърът разпали страстите в ОбС

Комичен дебат в залата на Пловдивския общински съвет предшества гласуването за отпускане на средства за изграждане на хабитат за тигър в новия зоопарк.

Съветникът от ГЕРБ Веселин Маневски помечта на глас и заяви, че иска в зоопарка да има архар. „Единствените българи, които са виждали това животно са политическите пътници“, мотивира се той.  Това бе индиректна препратка към визитата на Георги Първанов в Узбекистан през 2008 година, когато излезе информация, че по време на лов е отстрелял защитения вид див планински овен.

„Ако бяхме взели архар щяхме да сме не само в националните, но и в международните медии“, допълни Маневски.

Вносителят на предложението от „Кауза Пловдив“ Едуард Сарафян взе думата и обясни на колегите си как по време на общественото обсъждане миналата седмица няколко деца вдигали рисунки на тигър и дори искали да има и леопард. В парка обаче, щяло да има място само за един представител от този вид.

„Покрай кметството и фонтаните има няколко семейства котки“, заяви Ангел Иванов от БСП.  Има една черна котка, която можем да представим като пума в зоопарка, предложи той. Да не ти минава червена котка път, отвърна му Веселин Маневски.

„Трябва да се вземе предвид какъв точно е тигърът, ако е сибирски ще му трябва повече място и трябва да се отделят повече пари“, каза патриотът Слави Георгиев. Той допълни, че  решението дали да има тигър в зоопарка, трябва да се вземе от директора му. „Очаквате от общинския съвет да се занимава на сесия с всяко животно там ли?“, попита той от трибуната.

„Гледали сме видовете в зоопарка да бъдат енергоефективни“, отговори кметът Иван Тотев и по-късно подчерта, че хищникът ще се търси от дарител.

В крайна сметка с 35 гласа „за“, 3 „против“ и 6 „въздържали се“ предложението за осигуряване на 17 000 лева от бюджета за проектиране на местообитание за дивото животно бе прието.

 

 

 

Top