Тираджията, прегазил дете: Не мога да спя! (СНИМКИ И ВИДЕО)

35-годишният турски тираждия Ариф Йозкан, който на 6 април прегази с камиона си 6-годишния Илиян Генчев в казанлъшкото село Паничерево, остана зад решетките. Апелативният съд в Пловдив не уважи жалбата му и потвърди наложената му от Старозагорския окръжен съд мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Срещу 35-годишния Йозкан е повдигнато обвинение за това, че на 6 април 2016 г., около 12.35 ч. в с. Паничерево, при управление на товарен автомобил с прикачено към него ремарке, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на 6-годишния Илиян Генчев.

Според турски тираджии, които бяха дошли да подкрепят колегата си, пътят, който преминава през Паничерево е много лош, по него има много дупки и камионите преминават оттам с не повече от 10 до 30 км/ч. Освен това имало и легнали полицаи, обясниха шофьорите. По думите им децата от селото често заобикаляли тировете и се опитвали да просят или да пипнат камионите.

Ариф Йозкан бе доведен с белезници в съдебната зала и застана с наведена глава пред съдебния състав. Според адвоката му Дениз Хюсеин, 6-годишното дете е влязло встрани на камиона и не е прегазено от предната част на ТИР-а. Обичайна практика в селото било на това място камионите да намаляват скоростта си, защото край тях се скупчвали деца, които искали пари.

След инцидента шофьорът не е избягал, а е бил атакуван от жителите на селото. За да го спаси от побой, кметът на Паничерево го вкарал в залата на кметството. Междувременно паничеревци изпочупили ТИР-а и дори се опитали да го подпалят. За това се води досъдебно производство в Казанлък, обясни юристът. Той поиска по-лека мярка за неотклонение или респектираща парична гаранция. „Ние можем да го осигурим за делата в Казанлък и Стара Загора“, поясни адвокатът, според когото една парична гаранция би била достатъчна.

„Аз съм пишман и искрено съжалявам за това, което се случи. Не съм го направил нарочно или умишлено. Искрено съжалявам за детето и от този момент не мога да спя!“, каза пред съда шофьорът. В последните си думи той допълни: „Едно дете умря, но за това аз нямам вина. Имам чисто съдебно минало и не съм извършил досега престъпление. Искам парична гаранция и ще бъда на постоянен адрес“.

Прокурорът по делото обаче не се съгласи, че трагедията не е можела да се предвиди. По думите му става дума за небрежност, а шофьорът е бил длъжен да предвиди опасните последици, още повече, че е видя преди това трите деца встрани от пътя. Магистратът обясни, че инцидентът има много свидетели, сред които и поне 5-6 малолетни. Всички данни сочели, че тираджията е прегазил малкия Илиян, който е пресичал пътя.

Най-големият проблем според държавното  обвинение е фактът, че Йозкан е международен шофьор, който няма постоянен адрес в България и може да се укрие. Именно този факт посочиха и апелативните съдии в мотивите си да оставят зад решетките тираджията. Магистратите бяха категорични, че няма друг начин водачът на ТИР-а да бъде на разположение на разследващите органи, ако не е в ареста.

Наложената мярка на Йозкан е окончателна и не подлежи на обжалване.

 

Подобни статии

Top