Тираджията, прегазил полицай Треновски, остава в ареста (СНИМКИ)

Пловдивският апелативен съд остави днес за постоянно в ареста турския тираджия Мустафа Остюрк, който прегази магистралния полицай Николай Треновски на 22 април около 4.00 ч. сутринта на АМ „Тракия“. Трагедията се случила, докато полицаят, заедно със свой колега обработвали катастрофа катастрофа между лек автомобил БМВ и камион МАН. Треновски започнал да снима с гръб към София, когато го прегазил камионът.

57-годишният Остюрк отново бе доведен с белезници в съдебната зала. Адвокатката му – Катерина Кацарска, представи пред съда договор за наем на жилище в асеновградското село Мулдава. Така тя се опита да убеди магистратите, че мъжът, който живее със семейството си в Турция, но е роден в Разград, няма да се укрие и ще съдейства на разследващите органи. Според юристката жилището било наето от фирмата, към която работи тираджията.

Шофьорът отново обясни пред съда, че Треновски и колегата му Николай Славов  не са обезопасили мястото, където се е случила катастрофата, обработвана от тях рано сутринта. По думите му около мястото на инцидента не е имало лента или заграждение, а полицейският автомобил не бил пред блъснатите превозни средства, а в аварийната лента.

„Видях полицая, но за мен това не беше катастрофа. Намалих, но полицаят направи крачка към мен и се удари в камиона. От другата страна – лявата имах ТИР и лека кола, които ме притискаха и нямеше къде да отида“, обясни шофьорът. И добави: „От тази работа си изкарвам хляба и изхранвам семейството си. Нямам причини да бягам, защото Турция има договор с Европа и ще ме върнат“.

Прокурорът по делото Красимир Папаризов настоя Остюрк да остане в ареста, тъй като можел да се укрие поради липсата на адрес в България. „Той е турски гражданин и няма постоянен адрес у нас“, посочи обвинителят и припомни, че наказанието, което грози турчина е между 1 и 6 години затвор. Според Папаризов има голяма вероятност шофьорът да избяга, тъй като се занимава с международни превози.

Адвокатката на тираджията пък обясни, че в случая има съпричиняване, като не само Остюрк е виновен за станалото.

Постоянната мярка за неотклонение, наложена от Апелативния съд, е окончателна и не подлежи на обжалване.

Подобни статии

Top