Тихомир Иванов също е на финал на ЕП в Рим

Милица Мирчева завърши на 59-о място в женския полумаратон

Тихомир Иванов се класира за финала в скока на височина от Европейското първенство по лека атлетика в Рим. Това ще бъде негово четвърто участие на европейск финал. Нашият състезател се справи успешно с 2.12, 2.17 и 2.21 от първи опит.

Квалификационната норма бе 2.28, но надпреварата бе спряна още на 2.21, тъй като достатъчно участници отпаднаха на тази и предните височини. Така 13 състезатели бяха допуснати с 2.21 и ще се борят за медалите. В битката ще участва и защитаващият титлата си представител на домакините Джанмарко Тамбери. Италианецът направи един успешен опит на 2.21, което е и първият му скок за годината.

Борбата за европейската титла в скока на височина при мъжете ще се проведе във вторник на 11 юни от 21:35 часа българско време. 

Милица Мирчева пък завърши на 59-о място в женския полумаратон.

Българката остана на 8.21 минути от победителката Каролине Беркели Гьордвал от Норвегия, която измъкна златото от кенийката Джоан Челимо Мели. Мели вече представлява Румъния. Бронзът отиде за Кали Хогър-Такъри.

„Чувствам се много изморена от този сезон. Тръгнах прекалено бързо, което допълнително утежни бягането и след това силите ме напуснаха. Единственото, което искам в момента, е да си почина добре, а след това ще планираме следващия сезон“, каза Мирчева след финала на състезанието.

Българите Лъчезар Вълчев и Димитър Ташев не успяха да преодолеят квалификациите на троен скок в Рим.

Континенталният първенец за юноши до 18 години Йерусалим 2022 Вълчев завърши с 15.96 метра, които постигна при първия си опит. Това му отреди 21-о място в крайното класиране.

Европейският вицешампион за младежи до 20 години от Талин 2021 Ташев пък имаше проблеми с разбега и единствен от 28-е стартирали не  успя да запише резултат след три фаула. 

Източник: БГНЕС, БТА