“Ти броиш” регистрира десетки сигнали за нарушения в изборния ден

Най-честите проблеми са свързани с агитация на турски език в редица села в Силистренско и непоставяне на печат върху бюлетината от машинно гласуване.

Гражданската платформа “Ти броиш”, която гарантира прозрачното и законно протичане на изборния ден, регистрира редица нарушения на Изборния кодекс по време на вота за Народно събрание и представители в Европейския парламент.

Към 15 часа най-честите проблеми са свързани с агитация на турски език в редица села в Силистренско и непоставяне на печат върху бюлетината от машинно гласуване.

В няколко секции в област Силистра са регистрирани сигнали за това, че кметовете и кметските наместници извършват агитация на турски език в полза на ДПС пред изборните секции.

Част от тези секции се намират в кметствата, а останалите са в непосредствена близост до тях. Става въпрос за секции в с. Зебил, с. Калугерене, с. Листец, с. Ножарево и с. Суходол в община Главиница.

Кметовете и кметските наместници, ползвайки за оправдание заповед на кмета на общината, с която дните  8 и 9 юни са обявени за работни, остават пред комисиите, въпреки че са помолени от членове на комисиите да напуснат.

Пред представители на СИК са посочили, че след края на изборния ден ще присъстват на броенето и ще вземат копия от протоколите, което предполага, че същите са или застъпници, или упълномощени представители на партия, но не са представили документ за нито едно от двете. 

Във втора изборна секция в Одрин – Одрин-2, Йъл Илкокулу председателят на секционната избирателна комисия в нарушение на изборните правила придружава избирателите, избрали да гласуват с машина, до самата машина като наблюдава целия процес по гласуване, показва с пръст по екрана съответните полета, които да се отбележат и говори на турски език с избирателите. Юристите на “Ти броиш” подадоха сигнал до ЦИК и до Министерство на външните работи.

От цялата страна пристигат сигнали за това, че ръководства на секционни комисии взимат решения да не се поставя печат върху бюлетината от машинното гласуване. Това е почти непрекъснато повтарящ се проблеми при отчитането на машинното гласуване в столични секции.

Сигналите към “Ти броиш” можете да проследите на сайта https://tibroish.bg/results/2024-06-09.

Тук можете да видите видео с обобщени сигнали към момента: https://www.facebook.com/tibroish/videos/490075983577553