Тобиев остава в ареста, можел да манипулира следствието - DC news

Тобиев остава в ареста, можел да манипулира следствието

Пловдивският апелативен съд  остави в ареста днес бизнесмена Иван Тобиев, който отново обжалва ареста си. Собственикът на бензиностанции „Арена“ в Пловдив вече шести месец е зад решетките, след като беше арестуван през февруари, тази година, когато бе разкрита нелегална цистерна в акцизен склад, негова собственост.

Припомняме, че в края на януари се разкри мащабна схема за укриване на акциз и пране на пари чрез гориво, маркирано за промишлени нужди. Полицията откри, че бизнесменът е собственик на нелегална бензиностанция-майка, която зарежда другите му три бензиностанции в Пловдивско и Пазарджишко, с промишлено гориво. Тобиев и съучастниците му – Зорница Добрева и Радослав Илиев бяха обвинени за укриване на акциз в особено големи размери и пране на пари. Акцизът бил за над 1,3, а впоследствие при разследването сумата нарасна до над 1,6 милиона лева – престъпление, извършено в съучастие в периода от 01.01.2014 г. до 07.09.2015 г.

Сумата, изпрана от собственика на бензиностанциите била над 1,8 млн. лв., а това престъпление било извършено в периода  26.11.2015 г. – 25.01.2016 г. при условията на продължавано престъпление, като бизнесменът е знаел, че парите са придобити чрез тежко умишлено престъпление.

Според разследването при всяка една доставка се съставял електронен акцизен данъчен документ, в който е било декларирано много по-голямо количество маркирано гориво, използвано за промишлени цели, а на практика до получателите е достигало минимално или никакво количество. В края на месеца се е съставяла месечна данъчна декларация, която е съдържала невярна информация за доставките на горива. Съществували са също пътни листи за всяка цистерна. Всички документи се съставяли от Зорница Добрева, която разполагала с електронния подпис на Тобиев и подавала месечната акцизна данъчна декларация.  Прокуратурата разполага с няколко такива акцизни декларации. От своя страна Радослав Илиев е отговарял за товаренето.

Тобиев е печелел от това, че маркираното гориво, използвано за отопление на оранжерии, сушилни, общински сгради и дори Митница България, е било с акциз 50 лева на 1000 литра, а ставката за нормалния газьол, използвано за зареждане на автомобили е 645 лева на 1000 литра.

В конкретния случай е била извършена манипулация – подавало се е информация, че горивото за промишлени нужди се товари, а всъщност не било така, или било товарено по-малко количество. След това цистерната пътувала почти празна. Задължително било обаче цистерните да извършат фиктивните курсове, тъй като били следени от GPS-системата на митниците. Имало и друг вариант за манипулация – от страна на шофьорите. Те подавали информация за реализация на горивото, а то се въртяло на празни обороти в цистерната.

Оставиха в ареста бизнесмена Иван Тобиев и служителите му

Извършвани са били и вътрешни доставки в рамките на фирма „Арена“ – от данъчния склад до бензиностанциите от веригата. От своя страна складодържателите превръщали газьола в маркиран, а го освобождавали като обикновено гориво за зареждане на автомобили.

Укритият акциз от Тобиев нарасна до 1,6 млн.лв. (СНИМКИ И ВИДЕО)

Наказанието, предвидено в НК по обвиненията, повдигнати на тримата, е лишаване от свобода от две до осем години и конфискация на имуществото, а за обвинението в пране на пари – от три до дванадесет години лишаване от свобода и глоба от двадесет хиляди до двеста хиляди лева.

Адвокатите на Тобиев днес – Красимир Елдъров и Елена Апостолова, настояха той да бъде освободен под парична гаранция или домашен арест, тъй като вече повечето свидетели били разпитани пред съдия и нямало опасност да повлияе на разследването. Апелативният съд обаче прецени, че такава опасност съществува, дори и да остане под домашен арест, тъй като вкъщи ще има достъп до компютри и телефони. Затова магистратите потвърдиха мярката „задържане под стража“, постановена от Окръжния съд. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Подобни статии

Top