Тодор Караиванов пред съда: Очернянето е по-страшно от смъртта!

Пуснаха Тодор Караиванов под гаранция от пет хиляди лева

Пловдивският апелативен съд освободи под гаранция от 5000 лева отстраненият от длъжност началник на Свиленградската митница Тодор Караиванов. Той бе задържан преди два месеца по обвинение за приемане на подкупи от различни лица на стойност над 2700 лева, в качеството си на длъжностно лице. Текстът от Наказателния кодекс предвижда от 3 до 10 години затвор.

Бившият шеф на митница Свиленград бе доведен в съдебната зала със засилена охрана. Срещу него се изправи бившият главен апелативен обвинител Андрей Атанасов. Пред съда той защити тезата, че ако бъде освободен от ареста, топмитничарят би могъл да попречи на разследването и да въздейства на бившите си подчинени.

Мисля, че е абсолютно реално, че може да се въздейства. Самият обвиняем заяви колко години работи в митница. Това предпоставя множество контакти, множество отношения и самият той каза с колко хора има контакти, професионални връзки, спомена служители на МВР, ДАНС, спомена прокуратура и други контролни органи. Самият той го каза, както чухте в залата, коментира Атанасов.

В залата Караиванов заяви, че с години е работил срещу престъпността, предотвратил е стотици канали за контрабанда на стоки, наркотици, интелектуална собственост, акцизи, източване на ДДС и др., които биха ощетили държавата.

Митничарят обясни, че в първите 25 дни от 60-дневното му задържане е бил в отделна килия, но след това е лежал с извършителите на всички видове престъпления, срещу които се е борил. Най-тежкото е дискредитирането, то е по-страшно от смъртта, каза Караиванов. Според адвокатката му пък неговото задържане е за назидание.

Решението на съда е абсолютно правилно и реално не мога да извърша престъпление, нито да се укрия, нито да окажа влияние върху делото. Напълно реално е да съдействам, защото искам обективната истина за това дело да бъде разкрита, заяви Караиванов.
По думите му срещу него в медиите са тиражирани 33 неистини, които го омаскаряват като личност и го дискредитират. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top