Токораз Исто в Асеновград: „Историята е любов!“ (СНИМКИ)

Разказвач с чудновата история, издал десетки книги, създател на нов вид бойно изкуство. Сигурно затова най-подходящия псевдоним за него е  ТОзи, КОйто РАЗказва ИСТОрии.

Начинът, по който Токораз Исто пише книгите си, може да се нарече „живо слово“. Читателят  съпреживява всички неща, които се случват на героите: изпитва същите чувства, яде от храната, която те ядат,  участва в битките им, страда, обича, взема решения.

Избори, които са и негови. Книгите на Токораз Исто не се четат само с очите, те се възприемат с всички сетива. И с всяка книга ставаш все по-мъдър, заради опита, който си натрупал.

Той иска да ни научи да обичаме историята, да търсим отговори на въпросите „Кои сме?”, „От къде идваме?” , „Кой е пътят, който трябва да следваме?”.

„Историята, която се изучава в училище е толкова скучна, суха и досадна, че отблъсква децата от това да научат кои са били предците им.“

Токораз Исто пише книгите си както старите разказвачи са разказвали историите си пред огнищата, а всички ние слушаме със затаен дъх и широко отворени очи. „Във всеки български мит, легенда, в шевицата, танца е закодирана народопсихологията ни.

Българското народно творчество е най-точният справочник за историята ни, а не авторите на учебниците и научните работници. И нека хората четат, защото старите поколения изчезват, ние забравяме, а младите не знаят нищо за миналото на народа ни и на предците си, а и като че ли това не ги интересува“.

Когато затвориш последната страница на книгата, историята ще продължи, а има един разказвач, с корени нейде от града на Чая, който се опитва да обясня кои са българите и да породи любов към нашата история.

Писателят Токораз Исто представи книгите си „Тангра“ и „Ятаган и меч“ в родния си Асеновград. Ренсей Стоян Цветкашки е истинското име на писателят. Той е създател и Старши инструктор на българското бойно изкуство Да Дао.

Единственият български писател, който разкрива в дълбочина истината за древната българска религия – тангризмът, изследва понятията оренда, саракт, тумир, колобър, както и разкрива същността на вярата в бог Тангра.

 

 

Подобни статии

Top