Толерантност „на тъмно“ (СНИМКИ)

na_tamno (3)

За първи път в България международната платформа „Диалог на тъмно” съвместно с Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“ организират необичайно преживяване за всички, които желаят да се поставят на мястото на незрящите.

За 90 минути 13 абсолютно непознати души, сред които и незрящи, опитаха да се опознаят.

В началото задачата беше всеки да се представи, а след това да се ориентира до масите и да си намери стол. Втората задача изискваше да се наредим покрай масите по азбучен ред на имената си.

В следващите задачи се изискваше човек да напрегне всичките си сетива, за да се справи.

Задачата да се сглобят дървени фигурки само по обясненията на другите може да ви се вижда лесна работа, но не е. В тъмното се изисква преди всичко екипност, концентрация на всички сетива и най-вече диалог.

Друга от задачите, с която трябваше да се справим на тъмно беше да си направим кафе или чай. Лесна работа нали… правите го всеки ден.

Да, но на тъмно нещата стоят по малко по-различен начин и действия, които в обикновена ситуация извършвате механично по навик може да ви се сторят невероятно трудни – невъзможни дори.

В тези задачи незрящите водеха зрящите.

И докато „виждах“ слушайки в тъмното осъзнах: Никой не ме вижда и аз съм се отпуснала напълно пред непознати хора и се чувствам така сякаш съм сред най-близки приятели, с които постоянно докосваме ръцете си – защото в тъмното това е просто необходимост.

Не можем да обобщим с едно изречение преживяванията на всички участници. Но всички се увериха, че: „На тъмно не е страшно“.

„Диалог на тъмно” е модел за социално предприемачество за незрящи основан от д-р Андреас Хайнеке в Германия. Съществува от 25 години като метод в развиването на емпатия и чувствителност към проблемите на другите.

Целите на „Диалог на тъмно“ се да подобри комуникацията между институциите. Това не е терапия, а инструмент за обучение – как бихме могли да помогнем на хората със зрителни увреждания да са част от обществото без да се чувстват дискриминирани.

„Диалог на тъмно“ ще се проведе в четири български града – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Ако желаете да се поставите в тази необичайна ситуация може да го направите в Пловдив от днес до петък включително от 10 или от 15 часа в библиотека „Иван Вазов“. Трябва да заявите участие на телефон 0883 77 77 10 в кой ден и в колко часа желаете да се включите.

Ваня Балева

Ваня Балева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top