Томислав Дончев: Пловдив има уникалния шанс да се превърне в марка

С това, че ще бъде културна столица на Европа, Пловдив има уникалният шанс да се превърне в марка. Това заяви вицепремиерът по Европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който заедно с министрите на туризма и икономиката се включи в провеждащия се под тепетата бизнес форум с тема „Пловдив 2020 – какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите“.

Година по-рано – през 2019-та, Пловдив ще застане във фокуса на вниманието не само на културните, но и на политическите институции и целия Европейски съюз и и бизнесът трябва да се възползва от това, допълни Дончев.

Според вицепремиера публичният сектор и бизнесът трябва да извървят прехода от ползването на европейско финансиране, с много висок интензитет, което ще се случи през следващите години, към плавно търсене на алтернативи след 2020 година. Към мерките в сферата на икономиката по думите му трябва да се добави и малко култура.

Всички участници във форума – държава, бизнес и образование, се обединиха около задължителното въвеждане в училищата и университетите на дуалната система. Министърът на икономиката Божидар Лукарски посочи, че това трябва да е приоритет.

Пред медиите Лукарски прогнозира, че спадът в цените на горивата ще продължи. Все пак по този въпрос нищо не може да се направи, отбеляза той и заключи, че не може навсякъде по света цените да бъдат едни и същи.

Ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов използва форума, за да поиска подкрепата на министрите за отпускането на терен от декар и половина, с който да компенсират реституираните собственици на сградата на Химическия факултет.

Вече 20 години висшето училище плаща наем, но вече му е поставен ултиматум да освободи имота. Министрите обещаха подкрепа.

Подобни статии

Top