Томислав Стипич: Аз съм балканец с германски софтуер!

Новият наставник на ЦСКА е роден в Босна и Херцеговина, но на 10-годишна възраст емигрира в Германия с родителите си

Новият старши треньор на ЦСКА Томислав Стипич вярва, че бързо ще се адаптира към обстановката в клуба и ще помогне на „червените“ да постигнат добри резултати.

Хърватинът с германски паспорт даде първото си интервю пред клубния сайт и се самоопредели като микс между балканската култура и германския манталитет.

Стипич е роден в Томиславград в Босна и Херцеговина, но на 10-годишна възраст емигрира в Германия с родителите си.

“Чувствам се страхотно, здраво стъпил на земята. Чувствам се изцяло себе си в София. С всички мои особености и характеристики бързо се почувствах у дома”, udpd Стипич.

“Ако сравня моя характер и ценности с ценностите на клуба, за мен е напълно естествено да бъда тук. Мога да бъда себе си и да се наслаждавам на всеки един ден.

Мисля, че е много важно да се знае, че от днес мечтите на всички фенове и плановете на ръководството са вече мои мечти и мои планове. Тук съм да поема отбора. Тук съм да бъда мост между клуба и привържениците. Тук съм да бъда най-добрия възможен посланик между клуба и медиите. Това е част от всичко онова, което трябва да правя, за да постигнем добри резултати.”

“Имам балкански хардуер. Ако ме погледнете, приличам да истински балканец. Но имам германски софтуер. Те ми дадоха знания. Смятам, че това е добър микс. Благодарен съм на родителите си, че като малък са ме завели в Германия, за да получа тази възможност да бъда в Западна Европа. Но без значение къде отивам, пазя емоциите, балканската култура“ продължи Стипич.

“Наистина сега се чувствам сякаш се връщам към корените си с тази култура, с хората. Ще се опитам да науча български бързо, така че вярвам, че всичко ще е наред.

ЦСКА е най-големият клуб в страната. Аз като треньор трябва да поемам отговорност на ежедневна база за всички големи неща, за резултатите, за това как да живеем всеки ден, но също и за малките неща като ръкостискането, като това да сме близо до хората, защото искам да бъда един от вас. Знам, че не разполагаме с много време, но имаме достатъчно, за да постигнем добри резултати. 

Мисля, че футболната философия идва от треньора, от характера му. Аз съм стратег, аз съм емоционален. Вкарвам това в моите тренировъчни програми и се опитваме с комуникация и дребни детайли да спечеля сърцата и умовете им. Така няма да е трудно за мен да убедя играчите си, че трябва да играем атрактивен футбол. Когато топката е в опонента, атакуваме, за да я вземем, а когато вземем топката, атакуваме за гол. Много е просто“, завърши специалистът.

Източник: БТА, ПФК ЦСКА София