Топ готвачи мерят сили за Националната кулинарна купа в Пловдив

Над 130 топ готвачи от цялата страна ще се борят за Националната кулинарна купа на България 2016. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), която организира престижното състезание. То ще се състои на 22 и 23 април в Международен панаир Пловдив.

Тази година лещата е голямото предизвикателство за кулинарните отбори. Те ще творят по темата „Класик“ и трябва да приготвят рибна супа, веган ястие от леща и шоколадово гато за десерт, поясниха от БАПГ. Претендентите за титлата „Готвач на България“ ще се изявяват по темата „Пролет“ със студена сезонна супа и основно блюдо от агнешко месо. И в двете категории има втори кръг с името „Черна кутия“, в който конкурентите получават кашончета с продукти и импровизират рецепти за атрактивно меню.

Темата на сладкарите ще бъде „Натура“ и е вдъхновена от приключенията на Алиса в страната на чудесата.

Новост тази година са категорията „Телешко“ и атрактивната дисциплина „Пица акробатика“. Ще се проведат надпревари за паста със сирене пиаве и за транжиране на сьомга.

Състезанието по карвинг, в което се изработват скулптури от плодове и зеленчуци, е в две части – арт и техническа, като във втората ще се правят 3D фигури от тиква и пъпеш.

Наред с майсторите, ще се изявяват и ученици от професионални гимназии. Те ще участват в конкурси за млад готвач, сервитьор и хлебар-сладкар, които са част от VІІІ Панорама на професионалното образование. Кулинарите трябва да приготвят автентично българско ястие, което сервитьорите ще аранжират на масата и ще представят на журито.

Звездата на деветото издание на Националната кулинарна купа е Андреас Рабенсайфнер – бранд специалист в компанията Manitowoc Foodservice, САЩ, която е световен лидер в технологиите и оборудването за приготвяне на здравословни храни. Неговите презентации ще се проведат и в двата дни от 13.00 часа.

Както всяка година, и сега интересът към състезанията за Националната кулинарна купа е голям, участниците са с 30 повече от миналата година, заявиха от БАПГ. Те ще застанат на старата в 11 ч. на 22 април, а имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден следобед.

Днес стартира и VІІІ-та Панорама на професионалното образование. В рамките на Панорамата се организира националният кръг на състезанията по 11 професии, в които ще участват 350 ученици от 150 професионални гимназии от страната.

Състезанията ще се проведат в:
• палата 2 – „Най-добър млад хлебар-сладкар“, “Най-добър млад готвач“, “Най-добър
млад сервитьор“, “Карвинг“;
• палата 3 – Приложна електроника „Мога и зная как”, „Млади таланти в модата”,
“Най-добър млад строител“, “Озеленяване и цветарство“, “Стилни мебели и
дърворезба“, “Най-добър млад фризьор и гримьор“, “Най-добър млад керамик“;
• зала „Пресклуб“ – Най-добра бизнес идея

Подобни статии

Top