Топ готвачът Таньо Шишков: Готвенето ми дава живот (СНИМКИ)

Един от най-известните сомелиери у нас – Таньо Шишков, през последните години се нарежда и сред топ готвачите на България. Всъщност, пред DCNEWS Шишков призна, че никога не е искал да прави нищо друго, освен да готви.

„Станах готвач, защото никога не съм искал да правя нищо друго. От 6-годишен единственото нещо, с което искам да се занимавам, е кулинария и ресторантьорство, тъй като при тях не можеш да кажеш: „Аз искам да се занимавам само с това и да отречеш всичко останало в бранша“. Щастлив съм от това, което правя, от мястото, на което се намирам, заобиколен с добри колеги и приятели. За мен най-важното в кулинарията е да храниш хората, да ги караш да се чувстват добре в твоята компания“, обясни готвачът.

Таньо Шишков влиза професионално в кухнята още на 14 години като помощник в ресторант в столичния квартал „Лозенец“. 17-годишен става втория най-добър сомелиер в България а две години по-късно, оглавява класацията на топ дегустаторите на вина. Освен всичко друго е и председател на Българското гурме общество, има и собствена фирма за кетъринг.

А иначе е икономист – завършил е „Мениджмънт на туризма“ в Югозападния университет в Благоевград. Мисли да става и доктор.

Разказва, че първият учител в готвенето е дядо му.

„Той беше готвач на тогавашния хотел „Балкан“ и всъщност той е първия човек, от който черпех опит, човек, който ме вкара в кухнята и ме насочи към професионалната кухня. Да речем, че ми е наследство това, което правя. Казват, че тези неща се предават през поколение. Не на моите родители, а на мен“.

Родителите му го подкрепят в професионалното поприще. Макар че майка му искала да стане икономист.

„Майка ми винаги ме е подкрепяла във всичките ми безумни решения, които съм имал. Подкрепи ме и в това, каза ми – ОК, след като искаш… Тя е счетоводител, одитор, много искаше да стана и аз икономист. Не че нямам икономическо висше образование, но това, което винаги ме е влечало е това, с което се занимавам в момента“, усмихва се Шишков.

Категоричен е, че готвенето му дава много неща. Но най-вече стимул и възможност да научавам още и още неща.  „Дава ми живот“, споделя младият кулинар.

1 2

Подобни статии

Top