Топ полицай: Домовите кражби рязко нарастват през лятото

Телефони за саниране

Кражбите на покъщнина рязко се увеличават през лятото. В същото време крадците стават все по-изобретателни и въпреки заключените входни врати на блоковете, успяват да се вмъкнат в жилищата на отпускарите. Затова от полицията напомнят на пловдивчани да обезопасят апартаментите си.

С една надеждна входна врата, със затваряне на прозорците, особено за тези, които живеят на ниските етажи при отсъствие. Каквото и да е, не е задължително да е продължително, може дори само като отивате на работа. Просто врати прозорци на ниските етажи трябва да са затворени, предупреди началникът на служба „Полиция“ в ОД на МВР Николай Кирков.

В Пловдив вече повечето входни врати на блоковете се отварят с чип. Според служителите на реда това е първото препятствие за извършителите на домови кражби. Заради това са намалели посегателствата над междуетажни стаички, мазета и тавани, обясни Кирков. За да се ограничат до минимум подобни инциденти, съветът на полицията е да не се допускат във входовете непознати лица.

А за да запазят жилищата си, докато са извън града, пловдивчани трябва да спазват няколко прости правила:

Да не се разгласява на целия квартал, че семейството ще ходи на почивка и че ще го няма от тази до тази дата. Ако имаме близки комшии, на които можем да се доверим, да им оставим ключове за жилището, за да го наглеждат, препоръча Кирков.

От полицията напомнят, че крадците проучват добре собствениците на жилища, които са набелязали.

Според Кирков за първите шест месеца на годината домовите кражби са намаляли незначително в сравнение със същия период на миналата година. 570 са посегателствата върху домашно имущество до края на юни, 610 са били през първото полугодие на 2014-та. Крадците най-вече задигат ценности и пари, и почти не обръщат внимание на техниката, допълни топ полицаят.

Подобни статии

Top