Топ 10 на най-желаните котки (ГАЛЕРИЯ)

Решили сте да си вземете коте, но все още не знаете каква порода да изберете? А може би това не е особено важно, просто трябва да изберете това коте, което ви грабне окото. Понякога това може да е породиста персийка, друг път улична превъзходна с прекрасни очи. А може би търсите мишеловец?

Ще ви помогнем като ви представим топ 10 на най-желаните писани в света.

Сибирска котка – 10 място

Сибирските котки подхождат на тези, които не смятат котките просто за дресирани домашни любимци, а виждат в котето си индивидуалност. Това са умни и чисти животни с древни корени и добро здраве. Сибирските котки са спокойни и уравновесени, не са претенциозни, но са своенравни – дори обидчиви. Затова пък не са злопаметни. Избират само един пълноправен стопанин, когото слушат. Имат нужда от разходки, отнасят се търпеливо с децата. Достигат 4,5-10 килограма.

Сфинкс – 9 място

Отлично подхождат на тези, които обичат да се грижат за любимо животно и да получават в отговор любов. Казват, че ако вземеш веднъж в ръце такова коте, повече не можеш да се разделиш с него. И въпреки че са малко странни с липсата си на козина, тези писани са просто генератор на енергия и положителни емоции. Свинксовете обаче са доста капризни и с крехко здраве. Но пък имат прекрасен характер. Изключително древна порода, а котенцата достигат до 5,5-7 кг.

Бобтейл – 8 място

Бобтейлът подхожда на тези, които харесват шарени писани. Тези котета могат да се нагаждат към всяко живо същество. Сравняват ги с предано куче, което е способно да влезе в огън и вода заради стопанина си. Обичат водата и плават отлично, ако бъдат научени. Имат мек нрав и са много дружелюбни. Търпеливи с децата, а ако ги ядосате, просто отиват в другата стая. Достигат тегло 6-10 килограма.

Регдол – 7 място

Регдолът подхожда на тези, които не обичат капризни и шумни котки и не искат да полагат излишни грижи за домашния си любимец. Те са всеядни, винаги имат апетит, обичат да ги сресват. Имат мек, игрив и нежен характер и въобще не са мързеливи. Привързват се към стопанина си и са търпеливи към децата. Достигат 4-10 килограма. Интересното е, че котенцата се раждат бели, а окраската им се появява около втората година.

Кимрик – 6 място

Умни и послушни котета с игрив характер. Податливи на дресиране и умеят да играят с деца. Ласкави и дружелюбни. Не са агресивни и са много предани. Достигат 3,5 – 5,5 килограма. Паметливи, но не и злопаметни.

Шотландска котка – 5 място

Подхождат на тези, които обичат компаньонките и спокойните животни с необичайна външност. Обичат да стоят при хората, могат да стоят дълго време на задните си лапи. Характерът им е спокоен и уравновесен. Дружелюбни и жизнерадостни, те могат да се приспособят към всякакви домашни условия. Тежат 2,4-6 килограма.

 Манчкин – 4 място

Подхождат на семейства с малки деца или с други домашни животни. Забавни, любопитни, с къси лапи, дълго туловище и къса козина. Може да ги разхождате на каишка. Родоначалникът им е бездомна котка. Тежат около 2,5 килограма. Нарекли ги манчкин от обръщението към малките човечета (munchkin) от популярната приказта „Магьосникът от Оз“.

Персийска котка – 3 място

Персийките са едни от най-красивите котки в света. Това са мили, игриви, прелестни създания, които са прекрасни компаньони, особено ако сте самотни. Имат малък широк и чип нос. Персийските котки се привързват много. Обичат да спят или седят на коленете на стопанина си и приятно да мъркат. Не обичат да остават сами и ще ходят по петите ви.

Турска ангорка – 2 място

Турската ангорка е котка с бяла, пищна козина и опашка. Прекрасни мишеловки, които обичат домашния уют. Легендата разказва, че в миналото са живели при персийските императори, които ги използвали, за да бършат ръцете си след ядене в козината им, тъй като сухата и дълга козина обирала цялата мазнина и мръсотия.

Европейска късокосместа котка – 1 място

Лидер в класацията е европейската късокосместа котка. Тези котки са повече от домашни любимци. Те са умни, грациозни, красиви и много непретенциозни и ласкави. Приспособяват се и се привързват към стопаните си отлично. Обичат децата. Имат прекрасно здраве и са добри мишеловки. Все пак, ако искате да я погалите, това ще стане само ако писаната е в настроение. Когато й омръзне, ще ви даде да разберете.

Подобни статии

Top