ТОП 5 на най-желаните специалности след 7 клас в Пловдив!

Немски и английски език в елитните гимназии са сред най-желаните специалности в Пловдив след 7 клас. Това показват данните след второто класиране на кандидат-гимназистите, резултатите от което бяха обявени днес.

Ето и ТОП 5 на най-търсените профили: 

1. ЕГ „Пловдив“ – немски език за момичета

2. ЕГ „Иван Вазов“ – немски и английски език за момичета, английски език за момчета

3. ОМГ „Акад. Кирил Попов“ – природоматематически с немски език за момчета

4. ГХП – хуманитарен с английски език

5. ЕГ „Иван Вазов“ – испански език за момичета

39 специалности са били запълнени още след първото класиране, съобщи експертът от РИО – Пловдив Рангел Райчев.  646 седмокласници са подали заявления за второ класиране. От тях 697 са били класирани. Разликата идва от това, че след първо класиране имаше 168 некласирани, които автоматично участваха във втория тур. От тях 51 са били приети, уточни Райчев. По думите му 111 деца не са се явили да се запишат нито след първо класиране, нито пък са подали документи да участват във второ. Голяма част от тях са от други региони, допълни експертът.

След второто класиране място в гимназиите не са намерили 80 седмокласници.

След втория тур минималният бал за повечето училища е спаднал още повече. За някои учебни заведения в областта понижението надхвърля две единици.

Ето и ТОП 6 на училищата с най-голямо понижение на минималния бал на приетите след второто класиране. 

1. СОУ „Паисий Хилендарски“ в Пловдив – понижение с 2,286 единици за профил технологичен, специалност „Бизнес“

2. СОУ „Христо Проданов“ в Карлово – понижение с 2,235 единици – профил технологичен 

3. ФЕГ „Антоан Дьо Сент Екзюпери“ – понижение със 1,678 единици – за френски език

4. ЕГ „Иван Вазов“ – понижение със 1,178 единици – за френски език за момче

5. Национална търговска гимназия – понижение с 0,893 единици за оперативно счетоводство

6. ГХП „Св.св. Кирил и Методий“ – понижение с 0,552 единици – за хуманитарен профил с френски език

От утре започва записването на учениците. То ще продължи до 7 юли включително. На 8 юли ще бъдат обявени свободните места за трето класиране, а от 11 до 13 юли ще се подават документи от некласираните ученици в училищата-гнезда, като след това свободните места ще могат да се запълват от училищните директори до септември. На 12 септември ще бъде издадена заповед от РИО, с която ще се сложи край на класирането след седми клас, обяви Рангел Райчев.

Според него доста директори на средни общообразователни училища са обявили, че ще разкрият непрофилирани паралелки за осмокласници и ще приемат в тях. „Най-лесно е в селата – там децата направо си продължават в 8 клас“, пошегува се Райчев. В много от тях ще се наложи общините да вземат решение за сформиране на маломерни паралелки, но това става след решение на общинските съвети.

Едва след третото класиране ще стане ясно окончателно колко паралелки ще бъдат закрити тази година, тъй като след втория тур това не е разрешено по наредба, допълни експертът. Припомняме, че след първото класиране бяха закрити 9 паралелки с 11 специалности.

Вижте ТОП 5 на специалностите с най-висок бал след 7 клас в Пловдив

 

 

Подобни статии

Top