Тотев въвежда такса за следващите туристически форуми

Такси за участие в международните срещи на туроператорите въвежда Община Пловдив от следващата година. Причината е в големия наплив на желаещи от туристическия бранш да участват в тези форуми, съобщи кметът Иван Тотев.

Досега участниците в туристическите форуми в Пловдив не плащаха такса за участие. Освен това престоят им тук е бил за сметка на организаторите от Община Пловдив.

„Много важни партньори на Община Пловдив са хотелиерите и ресторантьорите, които се включват в събитието. Реално хотелите предлагат безплатно своята база, за да могат да спят там туроператорите, както и част от изхранването. Без партньорството на пловдивските хотели, нямаше да се оправим по никакъв начин“, коментира зам.-кметът Стефан Стоянов.

Според него таксата, която ще бъде въведена, ще влезе в сила още от срещата през април 2015-та година и ще включва разходите за пребиваването и храната на участниците, когато отново се очаква да се включат между 120 и 150 български и чужди туроператори. Кметът Иван Тотев прибави, че пловдивските хотелиери също имали полза, тъй като това им носело нови контракти.

Шестият форум е преминал при огромен успех, отчетоха от общината.

„Истината е, че за първи път имаме през тази година румънски туроператори, които работят в Пловдив. За голямо съжаление румънските туроператори до голяма степен са взели инициативата на българските и в Пловдив имаме тайвански групи, които са доведени от румънски туроператори“, коментира градоначалникът.  В Пловдив идвали също хонгконски групи, водени от сръбски туристически фирми.

Българските туроператори могат само да се учат от чуждестранните си колеги, коментира кметът. По думите му 20% от чуждестранните компании, които идват на туристическия форум, сключват договори с Пловдив до една година.

Общо 90 компании от 16 държави са уаствали тази година на форума, а бъгарските фирми са били около 70.

Подобни статии

Top