Тотев: Голямата базилика в туристическите маршрути за 2019-та

goliama_bazilika

Голямата базилика ще бъде включена в туристическите маршрути на Пловдив за 2019-та година. Това заяви кметът Иван Тотев по време на седмия Международен туристически форум, който започна днес в града под тепетата.  Над 90 туристически компании от 17 държави присъстват на форума, който продължава до 28 ноември.

За първи път в Пловдив пристигнаха туроператори от Швейцария, Австрия, Малта, Словакия, САЩ и Черна гора. Тази година участниците в международната среща ще се включат и в седмото издание на фестивала „Дефиле на младото вино”, който се открива утре в Стария град.

6-процентен устойчив ръст на туристите  отбелязва Пловдив през 2015-а година, съобщи при откриването на седмата международна среща на туроператорите кметът Иван Тотев. С 8 на сто са се увеличили нощувките в града под тепетата, допълни градоначалникът. Според него  по този начин е постигната и една от целите, поставени пред администрацията преди 4 години – да се увеличи и престоя на туристите в града.

„Неслучайно тази година отбелязахме и един своеобразен рекорд по посещаемост – Старият Пловдив бе обявен за най-посещаваната туристическа атракция в България – над 850 хиляди, преминали през Стария град“, поясни Тотев.

Кметът припомни, че догодина започват разкопки на Небет тепе, предстои да бъдат премахнати и павилионите в близост до Одеона, тъй като със свое решение Административният съд в Пловдив се е произнесъл в полза на общината. Това дава възможност да се направи връзката между Одеона и Форума, допълни той.

Сред атракциите, които подготвя администрацията за 2019-та година е Голямата базилика, която ще бъде включена в туристическите маршрути, посочи Тотев.

„Така че още през следващата година, освен работа по самия археологически обект, ние ще потърсим и съответните контакти за наемане на консултанти, които да бъдат с нас от първата крачка на работа на обекта до неговото завършване, с които да имаме една успешна кандидатура“, подчерта кметът и допълни, че това ще бъде обект, с който общината иска да запише Пловдив в световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тотев припомни, че стойността на проекта за разкриване на Голямата базилика, който се осъществява съвместно с фондация „Америка за България”, е 5 милиона лева. По думите му разширението на обекта и новите разходи по него ще бъдат поделени между общината и американската неправителствена организация. Става дума за допълнителни 4 милиона лева, уточни градоначалникът.

Даниела Добрева

Даниела Добрева следи новините от Пловдив, Асеновград и региона

Подобни статии

Top